Změny ve WP 8.1: SDK odhaluje novinky [souhrn]

Zakázané ovoce chutná nejlépe. Vývojáři, kterým Microsoft zaslal SDK, neudrželi v tajnosti novinky připravované platformy Windows Phone 8.1.

Aby mohli vývojáři připravit svoje aplikace na chystanou aktualizaci Windows Phone 8.1, rozeslal jim Microsoft pod podmínkou přísné mlčenlivosti SDK (Software Development Kit). A protože všichni víme, že zakázané ovoce chutná nejlépe, začal být mobilní svět zavalován hromadou informací, které mlčenliví vývojáři v SDK objevili. Na internet se tak samozřejmě žádné jednotlivé informace nedostaly. Máme tu rovnou screenshoty, videa a další... Následující desítky inovací a změn jsou samozřejmě nepotvrzené a do finálního vydání systémové aktualizace se může cokoliv změnit. Jedno je však jisté: Windows Phone 8.1 budou mnohem větším updatem, než se čekalo!

  1. Nejdůležitější informací ze všech snad je, že Windows Phone 8.1 budou dostupná pro všechna současná zařízení s WP 8. Otázko však je, kolik novinek obdrží levnější zařízení. Microsoft však neopakuje chybu jako v případě generačního přechodu WP 7 > WP 8 a raději volí taktiku Applu, kdy až následně vyjde najevo, co které modely obdrží.
  2. Blíží se sloučení systémů Windows Phone a Windows RT, jelikož nové aplikace budou mít společnou příponu .appx a budou vyvíjeny ve společné šabloně Universal App za použití HTML kódu a JavaScriptu. Proto nebudou nové aplikace fungovat na WP 8.
  3. Chystá se přejmenování SkyDrive na OneDrive, kvůli sporům s britskou společností British Sky Broadcasting Group.
  4. Stejně jako jde nyní změnit aplikaci pro fotoaparát za fotoaplikace od Nokie, půjde změnit výchozí aplikaci pro Zprávy. Zatím není známo, za jaké alternativy. Změna klávesnice včetně podpory psaní metodou Swype.
  5. Tlačítko zpět aplikaci neukončí, ale pouze uspí, tedy ji bude možné probudit z nabídky multitaskingu. V nabídce multitaskingu půjde ukončovat aplikace i tažením, podobně, jako v operačním systému Android.
  6. Přítomna by měla být dlouho očekávaná podpora VPN. Volby režimů při připojení USB. Podpora Bluetooth 4.0 pro všechny telefony. Podpora pro NFC platby a rozšíření funkcí NFC při přenosu
  7. Aplikacím bude umožněna instalace přímo na paměťovou kartu. Tuto možnost však bude moci vývojář ve své aplikaci zakázat.
  8. Aplikace Hudba + Videa bude nahrazena dvěma samostatnými aplikacemi Xbox Music a Xbox Video. Přepracovaný herní hub Xbox. Alespoň částečně inovovaný kalendář, nový týdenní pohled, včetně piktogramů s počasím. Doufáme i ve vylepšenou Live Tile.
  9. Přibýt by měla systémová aplikace na sledování podcastů pod hlavičkou Bingu. Systémová aplikace Battery Power Sense odhalí detailní spotřebu energie, včetně náročnosti jednotlivých aplikací.
  10. Systémová podpora pro PlayTo včetně možnosti zrcadlit telefon na TV nebo PC, tedy po drátu i bezdrátově. Wi-Fi Direct - přímě spojení dvou zařízení přes Wi-Fi.
  11. Možnost zachytit nejen screenshoty, ale i videa a zvuk. Hardwarová akcelerace audia i videa. Rozšířené systémové možnosti editace fotografií i videa.
  12. Podpora stereoskopického 3D, příprava na 3D zobrazení.
  13. Trvale uložené přihlášení do jednotlivých plikací skrze Microsoft účet. Nové Geofencing API pro notifikace a další činnosti dle aktuální lokace. Nové vývojářské nástroje: TimePicker, DatePicker, SemanticZoom, FilePicker.
  14. Možnost nahrávat na internet soubory z internetového prohlížeče a zároveň rozšíření druhů souborů, které půjdou skrze prohlížeč ukládat do telefonu. Nový Internet Explorer verze 11 s podporou WebGL a plné podpory HTML5 videí. Správce hesel a synchronizace mezi mobilem a desktopem.
  15. Nový vzhled přehrávaných YouTube videí, nyní půjdou přehrávat i mimo Fullscreen mód a dostupné tak budou další položky, jako jsou titulky atd.
  16. Rozšíření procesů, které mohou neustále běžet na pozadí. U více aplikací tedy půjde obnovovat obsah častěji, než je systémová limitace po 30 minutách.
  17. Ovládací tlačítka budou moci být součástí displeje a půjde jim zvolit barva, případně tato tlačítka půjdou skrýt. Oddělené ovládání hlasitosti. Širší možnosti nastavení jazyka a regionu, než doposud. Rozšířené možnosti zálohování, než současné zprávy, fotografie a seznam aplikací s nastavením.
  18. Action Centre: sdružené notifikace, rychlé přepínače, uživatelské nastavení podoby Action Centre. Možnost odstraňovat notifikace přímo z Live Tiles.
  19. Rozšíření funkčnosti tlačítka Bing a možnost ho zakázat v některých částech systému, případně jeho spuštění aktivovat až dvojklikem.
  20. Automatické aktualizace aplikací. Možnost filtrovat nainstalované aplikace. Podpora nových rozlišení (384 × 600, 540 × 960, 1440 × 2560).
  21. Hlubší integrace Twitteru do hubu Lidé a naopak odstranění Facebooku. Ten má být nově propojen přímo s Microsoft účtem. Zřejmě tak vymizí integrace alb do systémové galerie a fotografie bude třeba spravovat skrze samostatné aplikace. Do systému by se měla vrátit plnohodnotná podpora pro Gmail účet, včetně push notifikací a všech synchronizací.
  22. Lepší nastavení vibrací: nyní v hlasitém módu zavibruje telefon jen na začátku a na konci melodie. Podpora pro rychlé vytáčení, možnost nastavení kontaktu, jehož příchozí interakce nebudou hlasitě notifikovány. Tzv. Quiet Hours, tedy nastavení doby, kdy telefon nebude vůbec vyzvánět.
  23. Přepracované prostředí systémového fotoaparátu. Podpora pro sekvenční snímání. Možnost nastavit automazání snímků ze sekvence, které nebudou vybrány a uloženy/editovány.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Screenshotová smršť vyobrazující novinky ve Windows Phone 8.1. (obr.: via WMPoweruser)

Oproti spekulacím nebyly v SDK nalezeny nové velikosti Live Tiles, průzkumník souborů či hlasová asistentka Cortana. Zároveň aplikace napsané pro WP 8.1 nebudou z důvodů popsaných výše fungovat na WP 8.

Diskuze (124) Další článek: První tuzemský virtuál skončil, nepomohly ani „debilní kecy“

Témata článku: , Nový týden, Přepracované prostředí, SDK, Novinky, Podpora bluetooth, Rozšíření funkcí, Plnohodnotná podpora, Herní hub, Zakázané ovoce, Hardwarová akcelerace, Souhrn, Software Development Kit, Systémová aplikace, Gmail účet, Průzkumník, Podcast, Nov, Sekvenční snímání