YotaPhone 2: premiéra večer, podrobnosti už teď

YotaPhone vystupuje z řady, přináší nápady a výbavu, kterou nemá nikdo jiný na světě. Druhá generace bude lepší, než ta předchozí.

První YotaPhone nadchnul unikátní kombinací běžného barevného displeje a elektronického papíru na zádech. Praktickým využitím už jsme tolik nadšení nebyli a s nadějí vzhlížíme ke druhé generaci. YotaPhone 2 jsme poprvé viděli už v únoru v Barceloně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadal YotaPhone 2 začátkem roku 2014.
Na prvních třech snímcích je maketa, na které nejsou znát hranice mezi e-ink displejem a okolím. Druhá trojice patří už tehdy fungujícímu prototypu, zde je displej zřetelně vidět. Jak bude vypadat finální produkt?

Uběhlo dlouhých deset měsíců a telefon se chystá na světovou premiéru. Ta proběhne právě dnes (středa 3. prosince) v 18:00 v Londýně. Sledovat ji můžete v živém přenosu díky YouTube:

Už dnes ale můžete zajít na web yotaphone.com, mrknout na video a projít si kompletní specifikaci novinky-nenovinky. Vidíte ji i níže, na poměry roku 2014 se jedná o velmi slušně vybavený smartphone. Co mě osobně ve výčtu překvapuje, je podpora bezdrátového nabíjení. Na zádech tedy je nejen druhý displej, ale také indukční cívka a další anténa pro NFC. To zní skvěle.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aktuální obrázky z webu výrobce.

Už dnes tedy víme mnohé. Co se dozvíme zítra? Možná několik dosud skrytých detailů, ale hlavně to, co rozhodne o úspěchu druhého YotaPhonu – způsob interakce uživatele se zadním displejem. Ten je nově dotykový, vše by tedy mělo být intuitivnější, přirozenější. Otázkou také zůstává cena a dostupnost. Už s první generací Yota vstoupila na český trh, přidání druhého modelu by tak neměl být velký problém. Cenu údajně zná Engadget, 612 dolarů si můžeme přeložit jako 14 000 Kč. Částka je zřejmě bez daně, s ní bychom se dostali na už méně příjemných 16 500 Kč, ale to už je spekulace, počkejme si na oficiální oznámení.

YotaPhone 2 ve zkratce

  • přední displej: 5" AMOLED o rozlišení full HD (1080p), jemnost 442ppi, tvrzené sklo Gorilla Glass 3
  • zadní displej: 4.7" e-papír s dotykovou vrstvou, rozlišení 960 × 540 pixelů (jemnost 235ppi), 16 stupňů šedi, tvrzené sklo Gorilla Glass 3
  • procesor: čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 800, frekvence 2,2 GHz
  • paměť: operační paměť 2GB RAM, úložiště 32 GB eMMC
  • fotoaparát: 8 MPx, autofokus, LED blesk, full HD video, přední 2 MPx
  • OS: Android 4.4, KitKat
  • rozměry a hmotnost: 145 × 65 × 9 mm, 145 g
  • sítě: GSM/EGPRS/3G/HSPA/LTE (rel. 9, cat 4, bands 3, 7, 20, VoLTE)
  • konektivita: 3,5mm audio, microUSB, bezdrátové nabíjení, NFC, A-GPS + GLONASS, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (VHT20, MSC 8), Bluetooth 4.0
  • baterie: 2 500 mAh
  • další: nano SIM, akcelerometr, e-kompas, gyroskop, senzor přiblížení, senzor intenzity okolního osvětlení
Diskuze (18) Další článek: Prodeje smartphonů zpomalí, lidem postačí starší přístroje

Témata článku: Yotaphone, , , , Yotaphone 2, Yota, Zadní displej, Středa, Podrobnost, Premiér, Fungující prototyp, Premier, Pře, TED