Windows Phone 8.1: novinky, které na pódiu nebyly

Update Windows Phone 8.1 obsahuje mnohem více, než jsme viděli na konferenci Build 2014. Podívejte se na další odhalené novinky.

Windows Phone 8.1 byly oficiálně představeny světu se spoustou vylepšení a nových funkcí, jenže i ta sebedelší tisková konference je moc krátká na to, aby mohla obsáhnout novinky všechny. Díky serveru WPCentral.com, který dostal do rukou prototyp zařízení Nokia s již nahranou aktualizací, však můžeme ještě před vydáním Developer Preview nahlédnout na další užitečná vylepšení.

První video je kompletní průvodce novou aktualizací Windows Phone 8.1. Jsou na něm vidět všechny podstatné změny, přičemž jednotlivé videopohledy zaměřené na konkrétní funkce následují.

Notifikační centrum

Druhé video ukazuje pohled na nové notifikační centrum Action Centre. Ve stavové liště přibyla ikona, která je aktivní, pokud se v notifikačním centru nachází nějaká událost. Video dále ukazuje nastavení rychlých přepínačů a chování jednotlivých notifikací.

Oddělená hlasitost

V následujícím videu se můžeme podívat na to, jak ve Windows Phone 8.1 pracuje oddělená hlasitost. Ve standardním ovládacím centru hlasitosti se nyní objevila malá šipka, po jejímž stisknutí se dostaneme k rozšířenému nastavení. Můžeme tedy kontrolovat zvlášť hlasitost notifikací a zvonění a zvlášť hlasitost medií a aplikací/her. Zároveň zde najdeme tlačítko pro rychlé ztišení všeho a zkratku do nastavení zvuku.

Hlasová asistentka Cortana

Toto video detailně ukazuje práci s hlasovou asistentkou jménem Cortana. Ta na první pohled vypadá na více než zdařilou konkurenci Siri od Applu a S-Voice od Samsungu. Zejména díky tomu, že se umí sama učit návyky uživatele a těm se přizpůsobovat. Bohužel se jedná pouze o betu, která je dostupná jen v USA. Po vystoupení z bety bude následovat Anglie a Čína, později další země. Pokud chcete vidět další videa s Cortanou v akci, doporučuji navštívit YouTube kanál Windows Phone.

Klávesnice Word Flow

Klávesnice byla demonstrována na samotné tiskové konferenci, ale přesto je ještě jedna novinka, o které řeč nepadla. Kromě rychlého psaní tažením nazvaného Word Flow se v liště nad klávesnicí, kde se objevují návrhy slov, nově zobrazují také emotikony, pro které tak nemusíte do sekundární nabídky. Zatím nám zůstává nejasné, dle jakého algoritmu systém emotikony nabízí.

Nová aplikace fotoaparátu

Velké procento prodaných telefonů s Windows Phone jsou Nokie, které mohou využít skvělé aplikace Nokia Camera. Do Windows Phone 8.1 však Microsoft zcela přepracoval aplikaci systémového fotoaparátu. Na pravé straně tak najdeme spoušť, přepínač do režimu sekvenčního focení a režimu videa, nalevo potom vstup do galerie a jednodušší přístup k těm nejdůležitějším nastavením. Tlačítka nalevo si můžete nastavit dle vlastní chuti.

Internet Explorer 11

Třikrát sláva! Nový IE se konečně naučil spravovat hesla a synchronizovat je přes internet, naučil se přenášet otevřené záložky z jiných zařízení, umí anonymní prohlížení, umí čtecí mód a umí lépe pracovat s přehráváním videí, například těmi na YouTube.

Aplikace Podcasty

Ve Windows Phone 8.1 najdeme separátní aplikaci pro podcasty. Ta je rozdělena na tři obrazovky, kde na první je seznam vašich odebíraných podcastů, na druhé složky audio a video a na třetí lze jednoduše vyhledávat.

Překvapuje mě, že například nový Internet Explorer nebyl na včerejší tiskové konferenci představen detailněji, vždyť novinek je celá řada. Stejně tak u rozděleného ovládání hlasitosti. Buďme však rádi, že tu samé pozitivní změny jsou a že si je díky serveru WPCentral.com můžeme prohlédnout už nyní.

Diskuze (29) Další článek: Po hlavě do mobilní války. Windows a WP jsou od verze 8.1 zdarma

Témata článku: Microsoft, , , , Souhrn novinek, Nov, Kter, Podcast, Druhé video, Rozšířené nastavení, Anglie, Windows!, Win, Novinky, Rychlé psaní, První video, Phone, Velké procento, PFV, Wind