Výroba Galaxy S6 Edge je drahá. Kolik stojí zahnutý displej?

Výroba současných supersmartphonů není levná. Pokud si výrobci chtějí udržet marže, na které byli zvyklí z minulých let, není pak příliš překvapující, že současné top modely začínají s cenovkou na 20 tisících korun. Jedním z nejdražších telefonů z pohledu výrobních nákladů je Samsung Galaxy S6 Edge. Svou roli hraje pochopitelně zahnutý 2K displej, ale také další konstrukční prvky a špičková výbava.

Klepněte pro větší obrázek
Pohled na rozebraný Samsung Galaxy S6 Edge (foto: IHS)

Podle studie, kterou vypracovala výzkumná agentura IHS, se náklady za komponenty na výrobu jednoho kusu Samsungu Galaxy S6 Edge 64GB pohybují okolo 290 dolarů (cca 7 500 Kč). V porovnání s loňským modelem Galaxy S5 vzrostly výrobní náklady o 34 dolarů na kus. Pro srovnání, náklady na výrobu iPhonu 6 Plus se 64 GB paměti činí pouze 240 dolarů. Do celkových nákladů na výrobu zařízení se promítají i další faktory (výzkum, vývoj, pracovní síla, licence atd.).

Nejdražší na Samsungu Galaxy S6 Edge je podle očekávaní zahnutý OLED panel s QuadHD rozlišením. Tato komponenta má stát 80 dolarů. Je tedy jasné, že případná výměna prasklého nebo poškozeného displeje u S6 Edge bude nejnákladnější opravou na telefonu. Druhou nejdražší součástkou je osmijádrový procesor Exynos, který má stát 30 dolarů. Levné nejsou ani paměti (3 GB RAM za 27 dolarů a 64 GB vnitřního úložiště za 25 dolarů).

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->
Diskuze (21) Další článek: Jak zahnat nevolnost z virtuální reality? Přidejte virtuální nos

Témata článku: Samsung, , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Samsung Galaxy s, ? Displej, Výrobní náklad, Displej