Vypálili operátoři ČTÚ rybník? Úřad odkládá regulaci

ČTÚ loni uznal, že jeho (ne)regulace selhala a provedl analýzu trhu. Než ale mohla vejít v platnost, změnilo se toho tolik, že úřad může začít znova.

Na konci loňského roku jsme psali, že ČTÚ konečně přišel na to, že konkurence selhala a chystá se na základě analýzy tzv. relevantního trhu č. 8 nařídit operátorům, aby do svých sítí vpustili virtuální operátory (MVNO). Analýzu, kterou úřad tehdy dostal do stádia veřejné konzultace a poslal dokument ke schválení do Bruselu, ale bude ČTÚ nyní muset přepracovat.

Od začátku letošního roku se totiž mnohé změnilo – spadly ceny především u neomezených tarifů a virtuálové vyrostli jako houby po dešti. Regulátor tak může hodit původní analýzu do koše a začít znovu, jelikož tzv. test tří kritérií, na kterém analýza stojí, bude nyní nutně vycházet jinak.

Česká mobilní revoluce:

Na jeho základě ještě na konci loňského roku mohl prohlásit Telefónicu, T-Mobile a Vodafone za podniky s významnou tržní silou, nyní to už závěr nemusí být tak jednoznačný.

Operátoři tak cukli v hodině dvanácté a ČTÚ vypálili rybník. Samotná Rada ČTÚ totiž na pátečním zasedání přijala následující stanovisko:

Rada v této souvislosti požádala Úřad, aby zapracoval vyhodnocení posledního mezinárodního srovnání cen Teligen od společnosti Strategy Analytics, provedl aktualizaci dat za období prvního pololetí 2013 a doplnil závěry z posouzení velkoobchodních smluv mezi operátory a MVNO. Nová verze analýzy bude po dopracování znovu předložena Radě k projednání v září.“

Jedním z důvodů odložení projednání výsledků analýzy může být rovněž probíhající aukce kmitočtů, ve které se bude dražit veledůležité spektrum 800 a 1 800 MHz. V případě existence analýzy, která by nepřesně odrážela situaci na trhu by současí operátoři zajisté prskali ještě více, než je tomu kvůli vyčlenění pásma pro nováčka v současné době.

Za změny, které se udály na trhu, můžeme být jako spotřebitelé velmi rádi. Koneckonců, ještě pár měsíců zpět jsme měli jedny z nejvyšších cen v Evropě. Doufejme ale, že zmiňovaná analýza Teligen bude lepší, než rok starý počin, který analytikům vůbec nevyšel, když jsme jejich čísla (jako jediní) podrobili zevrubné kontrole a dokázali, že i tak uznávaná společnost jako Strategy Analytics se dokáže šeredně splést.

Diskuze (51) Další článek: Ubuntu Edge: nechte si vyrobit ten NEJ smartphone

Témata článku: , , , , , Úřad, Rada ČTÚ, Rybník