Všichni čekali průšvih, ale Apple hlásí rekordy. Prodával se iPhone i Apple Watch

„Dobré odpoledne, jsem nadšený, že se s vámi můžu podělit o výjimečné výsledky hospodaření prosincového kvartálu Applu. Zaznamenali jsme nejvyšší čtvrtletní příjmy v historii Applu, historické rekordy v počtu prodaných kusů a příjmech pro iPhone a Apple Watch, historické rekordy v příjmech za služby a Mac a konečně historické rekordy v příjmech ve čtyřech z našich pěti geografických segmentů.“

 

Tak Tim Cook zahájil konferenční hovor k finančním výsledkům společnosti Apple za poslední kvartál roku 2016 a nutno dodat, že to byl úvod z říše snů. Alespoň v kontrastu s očekáváním analytiků. Prodeje klíčového iPhonu (tvoří téměř dvě třetiny příjmů společnosti) už v minulosti vykazovaly známky stagnace a nepříliš inovativní iPhone 7 s nepříliš pozměněným designem nedával velké naděje na obrat k lepšímu.

Klepněte pro větší obrázek
Apple ztratil v Číně o 12 %, ale naopak rostl v severní a jižní Americe (9 %), Evropě (3 %), Japonsku (20 %) a zbytku asijsko-pacifického regionu (8 %).

Ale skutečnost je jiná, iPhonů se prodalo 78 290 000, což je meziroční nárůst o 5 %. Stejný nárůst je i v příjmech, což je další překvapení. Čekalo se totiž, že průměrná cena za prodaný iPhone klesne. Rekord v příjmech i počtu prodaných kusů mají na kontě také Apple Watch a znovu je to překvapení. Vždyť jde také jen o mírnou evoluci první generace. Konkrétní čísla jsme se však už tradičně nedozvěděli, ale  a produktová skupina „ostatní“ (Watch, sluchátka Beats, iPod, Apple TV a příslušenství) klesala. 

Prodeje počítačů rostly o pouhé procento, ale příjmy o 8 %, takže i zde si může Apple gratulovat. Skvěle se daří službám (Music, iCloud, App Store atd.): nárůst tržeb o 18 %. Pokles iPadů nepřekvapí, to je dlouhodobý trend: o 19 % méně kusů, o 22 % procent méně příjmů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podrobnosti pro statistické fajnšmekry.
Klepněte pro větší obrázek
Kdo by radši komentář samotného Tima Cooka, nechť zamíří na Apple.com/investor/earnings-call

A výhledy do budoucnosti? Velké naděje vkládá Apple do příští generace iPhonů. Ta má (podle spekulací) přinést dva evoluční modely (iPhone 7S a 7S Plus?) a jeden revoluční (iPhone 8, 10, X?). Ale to je až podzimní záležitost a o obchodním úspěchu tohoto kroku se dozvíme přesně za rok. Do té doby Apple čeká další boj o udržení prodejů iPhonu. Dočkáme se alespoň skrytého poklesu cen? Přijde nástupce iPhonu SE, který by mohl velké modely podpořit?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bude „SuperiPhone“ vypadat jako jeden z těchto konceptů? (obr.: iPhone LoverMarek Weidlich a Behance.com)
Diskuze (135) Další článek: Pozor na podvodné SMS zprávy z Alzy. Nákup za 500 Kč nevyhrajete, o peníze spíš přijdete

Témata článku: Apple, , , , , Stagnace, Konferenční hovor, Poslední kvartál, Evoluční model, ICloud, Meziroční nárůst, Earnings Call, Příští generace, Procento, Vision next, Prodej počítačů, Stejný nárůst, Kvartál roku, Watch, Marek Weidlich, APP, Apple TV, Průšvih, Průměrná cena, Dlouhodobý trend,