Turing Phone: Nerozbitný exot z jiné planety

Zběsilost? Vtip? Mimozemská technologie? Turing Phone je extrémně odolný, zabezpečí svěřená data a kupodivu to nepřehání s cenou!

V dnešním světě mobilních telefonů, není jednoduché zaujmout. Nedávno představený Turing Phone to však dokázal díky výjimečnému zabezpečení, netradičním materiálům a futuristickému designu. Také vám připomíná komiksový svět z filmů od Marvelu? Za telefonem stojí společnost Turing Robotic Industries, která jej bere jako první demonstraci technologie budoucnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Turing Phone má futuristický, ale zároveň luxusní design, za který by se nemusel stydět ani Iron Man.

Telefon na první pohled nabídne futuristický design, který někomu může vzdáleně připomínat luxusní smarthony Vertu. Turing Phone však použitými materiály trumfne veškerou konkurenci, je totiž vyroben z materiálu zvaného Liquid Morphium, který svou pevností s přehledem trumfne hliník i titan. Bohužel krajní části zad jsou pouze z polykarbonátu (plastu). Displej je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass 4, takže z případného rozbití při pádu mít strach opravdu nemusíte. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzhledem k materiálům a velikosti displeje má telefon vcelku příjemné rozměry 152 × 77 × 9 mm.
obr.: Androidauthority

S odolností proti pádům jde v ruku v ruce také odolnost proti vodě, výrobce sám uvádí stupeň krytí IPx8. Dosáhl toho velmi netradičním způsobem, telefon totiž není chráněný zvenčí, ale zevnitř. Jednotlivé komponenty uvnitř jsou kryty vrstvou nanočástic, které zabraňují vniknutí vody. Pokud vám tedy nateče do telefonu voda, stačí ji jednoduše vytřepat ven a pokračovat dál.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nenápadný 13 MPx fotoaparát skrývající se v barevném poli doplňuje dvojice LED diod.
obr.: Androidauthority

Tím úplně nejzajímavějším je však netradiční zabezpečení telefonu. Po fyzické stránce je ochrana velmi jednoduchá, k zařízení se zkrátka nelze nijak fyzicky připojit – nemá sluchátkový jack a dokonce ani microUSB. Zařízení disponuje pouze jediným vstupem (podobný MagSafe konektoru), který slouží pouze k nabíjení a neumožňuje přenos dat. Veškerá komunikace s přístrojem je možná pouze přes Wi-Fi či Bluetooth, a to i pro připojení sluchátek.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na microUSB a jiné konektory zapomeňte, Turing Phone má pouze nabíjecí konektor Wallaby Magstream.
obr.: Androidauthority

Pro zamezení přístupu cizím uživatelům slouží dvojitá ochrana, nejprve čtečka otisku prstů, která se nachází netradičně na levém boku a poté několikamístný kód. Další ochranou je end to end šifrování, k němuž byl telefon vybaven čipem Krypto TIK8217. Každý tento čip má svůj jedinečný klíč, který slouží k autorizaci zabezpečeného připojení s jiným Turing Phonem. Vše probíhá pouze lokálně mezi zařízeními, takže odpadá možnost napadení třetí stranou. Telefony si mezi sebou mohou bezpečně posílat citlivá data, k dispozici je chráněné 8GB úložiště, které je součástí tohoto čipu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
I přes kvalitní materiály se telefon s tloušťkou dostal pod centimetr.
obr.: Androidauthority

Operačním systémem Turing Phonu je Android 5.1, ovšem s rozsáhlou nadstavbou Æmæth UI, která vypadá ještě šíleněji, než její samotný název. U zbylé výbavy se už nejedná o nic světoborného, nalezneme zde starší Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2.5 GHz, 3 GB RAM, zadní 13MPx a 8MPx přední fotoaparát, 5,5" Full HD displej a baterii s kapacitou 3 000 mAh. Přístroj nezaostává ani po stránce konektivity, najdeme tu Wi-Fi standardu 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC a nechybí ani podpora LTE . Paměťové karty vzhledem k povaze zařízení nejsou podporovány. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Æmæth UI skvěle doplňuje bláznivý koncept celého telefonu, člověk by skoro nevěřil, že se stále jedná o Android.
obr.: Androidauthority

V prodeji bude v bílo-červené (Cardinal), fialovo-černé (Beowulf) a modro-červené (Pharaoh). Prodejní ceny budou 610 USD (asi 20 000 Kč) za 16GB verzi, 740 USD (asi 24 000 Kč) za 64GB a 870 USD (asi 28 000 Kč) za 128GB variantu. Ceny jsou vysoké, ale vzhledem k exkluzivitě zařízení je nepovažuji za přehnané. Předprodej telefonu bude spuštěn v USA a Číně už 31. července, o dostupnosti v České republice zatím žádné informace nemáme.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Cena telefonů vzhledem k použitým materiálům a funkcím není tak vysoká jako třeba u Vertu, kterému je přístroj podobný.
obr.: Androidauthority

Podle slov CEO společnosti mají být přednosti tohoto telefonu prvními ukázkami technologií, které budou za pár let naprostou samozřejmostí. Tím to však nekončí, do osmi měsíců prý společnost hodlá představit revoluční technologii baterií, která údajně „změní svět“. To je velkoústé prohlášení... Momentálně také pracují na tvorbě chytrého robota s umělým vědomím, který by byl naším každodením pomocníkem.

Zdroje: TuringPhone, Androidauthority, Wired 

Diskuze (35) Další článek: dTest: Někteří operátoři u tarifů šidí se slůvkem „neomezeně“

Témata článku: , , , , , , Acer Liquid, Napadení, PLA, Turing, AEM, Turing Robotics, Turing Phone, T Phone, První ukázka, Exot, T Phonů, Phone, Dnešní svět, Luxusní design, První demo, Kvalitní materiál, Netradiční způsob, Marvel, Jin,