Tohle musíte vidět. Stíněná komora, kde T-Mobile testuje telefony pro Evropu

Na pražských Roztylech se nachází zařízení simulující různé mobilní sítě a jejich parametry v laboratorních podmínkách. Vstup sem mají jen vyvolení.

V sídle T-Mobilu na pražských Roztylech pracuje tým šestadvaceti lidí, kteří testují, jak se chovají telefony v mobilní síti. Nejde jen o testování telefonů, ale prakticky všeho, do čeho se dá nacpat SIM karta (souhrnně „terminály“). A nejde jen o český trh, testují se zde terminály pro třináct evropských zemí, kde působí skupina Deutsche Telekom. Dohromady jde o 100 milionů zákazníků, a to už je číslo, které berou výrobci hardwaru vážně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
T-Mobile má zastoupení ve třinácti evropských zemích, v ČR sídlí na pražských Roztylech

K nejzajímavějšímu vybavení patří testovací komora, která dovede odstínit nežádoucí okolní mobilní signál. Ve stíněných prostorách se tak mohou simulovat vlastní podmínky, testeři na to mají vysílače s různými technologiemi a možností nastavení frekvence, intenzity signálu a mnoha dalších parametrů. To se hodí, pokud chcete vyzkoušet, jak se telefon chová při komunikaci s více BTS, v různých roamingových situacích či agregací pásem vytvořit LTE Advanced. Na tuto technologii s teoretickou rychlostí až 375 Mb/s můžete i jako běžný zákazník narazit právě na Roztytech.

Klepněte pro větší obrázek
Stínící komora má zhruba 9 m2, její plášť je vyroben z galvanizovaných ocelových panelů
Klepněte pro větší obrázek
Cena včetně vybavení: kolem 20 milionů Kč

Telefony se testují před uvedení do prodeje či při vydání softwarových aktualizací. Žádoucím výsledkem je software odladěný pro konkrétní infrastrukturu té které země dle zadání. Například zda optimálně funguje přihlašování, přechod mezi pásmy, volání na tísňové linky, vnitrostátní či mezinárodní roaming, nastavení SIM karet, integrace a nových technologií jako je VoLTE nebo VoWiFi. Jedním z příkladů, který se ověřuje a je následně nabízen právě v telefonech od T-Mobilu, je tzv. rychlý návrat do LTE sítě.

Klepněte pro větší obrázek
Vstup do odstíněné komory
Klepněte pro větší obrázek
Testovací telefon (terminál) Samsung ve stínícím boxu. Ty se používají i mimo komoru
Klepněte pro větší obrázek
Simulátor 2G/3G/4G sítě, který umí i LTE, VoLTE, VoWi-Fi. Lze na něm nastavit jakoukoli síť s libovolnými parametry, simulovat různé scénáře a sledovat reakce telefonu (roaming, tísňové hovory, odmítnutí uživatele, sdílení sítí, SMS formáty atd.)

Zjednodušeně řečeno jde o to, aby se telefon, který byl příchozím hovorem donucen přejít do GSM nebo 3G sítě, vrátil do LTE v intervalu do dvou sekund. To pomůže hlavně v případě, kdy v okamžiku příchozího volání přenášíte data. Pokud by se tak nestalo, přenos dat by zůstal v pomalejším 2G/3G, ačkoli by bylo k dispozici rychlejší LTE.

Co je potřeba k testování terminálů:

  1. Kompletní testovací síť 2G/3G/4G s aktuálním softwarem
  2. Simulátor sítě pro testování roamingu a dalších scénářů
  3. Distribuovaný rozvod sítě k testovacím pracovištím
  4. Nastavitelný slučovač signálů pro testování přechodů mezi buňkami, pásmy a technologiemi
  5. Stíněná komora a stíněné boxy
  6. SIM karty pro různé typy testování
  7. Rádiové scannery a nástroje pro sledování a vyhodnocování signalizace
  8. Kabely, redukce, propojky apod.
  9. Testovací PC a notebooky
  10. Samotné terminály

Nezbytná je v tomto procesu spolupráce operátora a výrobce, a tak u T-Mobilu sedí lidé, kteří mají přímé vazby na Samsung, Apple a další. V případě Applu jsou dokonce pravidla tak přísná, že testovat novinky mohou jen konkrétní lidé se smlouvou o mlčenlivosti. Reportují chyby, posílají výsledky testů, vychytávají mouchy a zadávají výrobcům požadavky na provedení úprav.

Samotné testování není z pozice pozorovatele až taková zábava, ostatně posuďte sami:

Tuzemské oddělení „mezinárodní integrace a validace terminálů“ ve finále certifikuje zařízení pro vlastní distribuční síť. Proto, pokud chcete tu nejlepší „uživatelskou zkušenost“, musíte si telefon pořídit se softwarem přímo od T-Mobilu. Ten v různých zemích zahrnuje i předinstalované aplikace, v ČR by to měla být jen jedna - samoobsluha Můj T-Mobile. Jedinou výjimkou je iPhone, ten si umí potřebné nastavení stáhnout sám dle příslušnosti SIM karty. Testování čítá zhruba 80 nových zařízení ročně a tři sta aktualizací.

Klepněte pro větší obrázek
Simulátor kompletní 2G a 3G sítě od jiného výrobce
Klepněte pro větší obrázek
Stínící box patří k nezbytné výbavě testerů
Klepněte pro větší obrázek
Ze stínící komory si nezavoláte... Zároveň ale není žádoucí, aby byl přítomen jiný, než testovací terminál, který by vyhledával signál

Jinak T-Mobile spolupracuje s patnácti výrobci, přičemž všechny přístroje podporuje po celý jejich životní cyklus. Ostatně ve sklepích na Roztylech se nachází na pět tisíc telefonů, které operátor v minulosti testoval. Nejde vždy o rozdílné modely, často mají právě jen různé verze softwaru.

Testování telefonů je tak trochu věda. Krom ČR má skupina Deutsche Telekom podobné pracoviště už jen v německém Bonnu, Darmstadtu a Rotenburgu. Centra zaměstnávají aktuálně 80 lidí jedenácti národností, v ČR je to 26 pracovníků.

Diskuze (4) Další článek: Studie EU: V Česku se za mobilní internet platí dvojnásobek evropského průměru

Témata článku: , , , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Rozvod, Běžný zákazník, Přihlašování, Komora, MOBI, Verze softwaru, Darmstadt, Pracoviště, T Mobil, Stín, Životní cyklus, LTE Advanced, Mobil, Příchozí volání