Tizen: spustí i aplikace pro Android [video]

Samsung společně s Intelem vyvíjí nový mobilní operační systém Tizen, který by se měl stát nástupcem bady nebo má dokonce s badou úplně splynout. Hovořilo se o tom, že by na Tizenu šly spouštět nativně psané aplikace v HTML 5 i aplikace pro badu. To zatím zůstává pouze v rovině spekulací, překvapivě se však potvrdila jiná neočekávaná vlastnost. V zařízení Tizen si totiž budete moci spustit jakoukoliv hru a aplikaci (za předpokladu, že bude kompatibilní s hardwarem) původem z Androidu! Konsorcium Open Mobile toto řešení nazývá Application Compatibility Layer (ACL) a slibuje 100% kompatibilitu a stejnou odezvu a rychlost běhu hry nebo aplikace jako na zařízení s Androidem.

Na následujícím videu se můžete podívat ne betaverzi fungování ACL, jako příklad jsou ukazovány některé aplikace pocházející z Androidu. Nápad je to rozhodně zajímavý, Samsung by jím vyřešil palčivou otázku aplikací. Každý nový systém si okolo sebe musí vybudovat ekosystém aplikací, jinak na trhu po boku Androidu a iOS nemůže být konkurenceschopný.

Samsung tedy může využít stávající portfolio aplikací u Androidu, k tomu ale přidá vlastní systém a trochu jiný pohled na věc. Jsme zvědavi, zdali korejský gigant vrstvu kompatibility ACL dotáhne do zdárného konce a jak bude vypadat první prodávaná vlajková loď s Tizenem. Jen pro informaci dodám, že vrstva ACL je určena OEM výrobcům, nikoliv uživatelům. Právě na výrobci zařízení pak bude aby upravil jádro a knihovny tak, aby podporovaly ACL. Pokud se vám uživatelské rozhraní na výše uvedeném videu moc nezdá, pak vězte, že se jedná o rozhraní Tizen tablet UI uzpůsobené pro velké displeje. Navíc se jedná pouze o betaverzi, takže nejsou aplikace ani zdaleka tak plynulé, jak by mohly být.

Zdroj: thehandheldblog.com

Diskuze (19) Další článek: Představujeme AutoRevue.cz: web o automobilech

Témata článku: Samsung, , , , #Android, Pro +, Korejský gigant, Aplikace, SPU,