Telička přijde o volební tahák. Roaming skončí i bez jeho přičinění

Zvláštní poplatky za telefonování, SMS a datové služby mezi státy EU budou brzy minulostí, v dubnu je má zrušit Evropský parlament. Konec roamingu je přitom jeden ze stěžejních slibů lídra eurokandidátky ANO Pavla Teličky, na který láká voliče. Podle současných českých europoslanců se bývalý člen bruselské exekutivy a lobbista vlamuje do otevřených dveří, protože o poplatcích se rozhodne ještě před květnovými eurovolbami. Tedy dříve, než v nich bude Telička případně zvolen.

Klepněte pro větší obrázek 
Kandidát hnutí ANO pro volby do Evropského parlamentu Pavel Telička (foto: E15 - Dušan Kütner)

Zrušení roamingu schválil koncem minulého týdne pod tlakem Evropské lidové strany výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku. Podle jeho člena Jana Březiny (nestraník zvolený za KDU-ČSL) lze s ohledem na dosavadní praxi očekávat, že většina ze 766 europoslanců na dubnovém plénu návrhy potvrdí a s podporou Evropské komise v zádech je prosadí i v zemích unie.

„Pan Telička je inteligentní politik, neslibuje něco, co nelze splnit. I když se o konec roamingu pramálo přičinil, jeho sliby se brzy stanou realitou,“ řekl Březina.

Slibem nezarmoutíš

Telička uvedl, že legislativní proces nelze se stoprocentní jistotou předjímat. „Když návrh v dubnu neprojde, europoslanci našeho hnutí za tím půjdou,“ říká. Podobně jako Jan Březina reagovala i europoslankyně ČSSD Olga Sehnalová. „Evropský parlament zrušení roamingu s platností od prosince 2015 jednoznačně podpoří. Říká se, že slibem nezarmoutíš. Pro účely volební kampaně hnutí ANO to zřejmě platí dvojnásob,“ poznamenala.

Dnes už bývalému podílníkovi lobbistické firmy BXL Consulting Teličkovi nelze vytýkat, že by se v problematice telekomunikačních služeb nevyznal. V minulosti pomáhal firmě T-Mobile, která si spolu s Eurotelem stěžovala na český stát Bruselu kvůli tomu, že konkurenční Oskar zaplatil za licenci k provozu mobilní sítě třetí generace UMTS méně. Právě mobilní operátoři plány na zrušení roamingových poplatků ostře kritizují kvůli obavám z poklesu příjmů a údajně mohou reagovat zdražováním.

Evropská komise od července snížila nejvyšší cenu pro volání v EU na 24 centů za minutu. Cenové limity stanovila i pro SMS a připojení k internetu.

Diskuze (39) Další článek: Ani ryba, ani rak: hodinky Gear Fit neběží na Androidu ani na Tizenu

Témata článku: , , , Vole, Pokles příjmů, Hnutí ANO, Tah, Europoslankyně, Bývalý člen