Světový unikát. Česko uvažuje o zpoplatnění Wi-Fi

Česko začíná obcházet strašák. Co by znamenalo zpoplatnění volných pásem? Kdo ztratí, kdo získá? Budeme světu pro smích a sami sobě k pláči?

Podle dnešní MF Dnes Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje zpoplatnění komerčního využití nelicencovaných rádiových kmitočtů. To se týká i Wi-Fi. Nejde tedy o domácí routery, ale o asi 1 300 lokálních poskytovatelů internetu, kteří právě tuto technologii využívají. Pro jejich zákazníky to bude znamenat až o stokoruny dražší připojení, pro poskytovatele značené problémy, možná i likvidační, protože jejich nabídka nebude konkurenceschopná.

O konkrétní podobě návrhu nebo „ceníku“ nelicencovaných pásem není jasno. Jestli opravdu vstoupí v platnost, bylo by to podle autora článku (odborníka na telekomunikace Patricka Zandla) nejdříve koncem roku 2016. Česko by tak získalo nezáviděníhodný světový unikát.

Komentář

Návrh podporuje Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), tedy trio O2, T-Mobile, Vodafone. Staví na nesporném faktu, že oni za frekvence platí, kdežto „wifináři“ nikoliv. Jako legitimní argument to však zní jen na první poslech.

Velkým mobilním operátorům nikdo nebrání používat volné pásmo. I oni se mohou pustit do „Wi-Fi byznysu“, bariéry pro vstup do byznysu jsou minimální. Nakonec O2 několik takových firem koupilo. Naopak konkurovat trojici velkých mobilních operátorů je prakticky nemožné.

Diskutovaný návrh by zbořil dosavadní tržní pořádky. V místech, kde k Wi-Fi není alternativa, bude muset uživatel zaplatit víc. Část peněz dostane stát, poskytovatel dostane stejně jako předtím. V místech, kde existují alternativy, půjdou zákazníci jinam. I kdyby to byla jen část zákaznické báze, pro lokální poskytovatele to bude znamenat finanční ztrátu.

Kdo ztratí, kdo získá

Jinými slovy, lokální poskytovatelé internetu a koncoví uživatelé mohou pouze ztratit. V době, kdy se EU i Česká republika snaží zlepšovat konektivitu obyvatelstva, zní diskutovaný návrh naprosto absurdně.

Logicky tak následuje otázka: Kdo zpoplatněním nelicencovaného pásma získá? Wi-Fi je nejpoužívanější typ připojení k internetu v ČR a je tedy logické, že zájem na oslabení jeho pozice mají konkurenční technologie. V četnosti přípojek je na druhém místě xDSL, což je v Česku téměř synonymum pro O2. Na třetím místě je mobilní připojení, které nabízejí O2, T-Mobile a Vodafone. S budovaným LTE bude tento segment sílit.

Nerad za vším hledám lobby, konspiraci a korupci, ale čeští mobilní operátoři zrovna nedávno ukázali, že lobovat umí. To když přes parlament, senát i prezidenta protlačili návrh na zhoršení postavení zákazníka ve vztahu s operátorem. (Korektním jazykem: operátoři podali podnět, který naši zákonodárci uznali za oprávněný.)

Zpět k MF Dnes

Na mobilní operátory a zvláště pak O2 jako provozovatele xDSL připojení ukazuje také Patrick Zandl. V MF Dnes opatrněji a formou vyjádření dalších osob, na svém blogu Marigold.cz pak otevřeněji a přidává i vlastní dojmy/spekulace, které cestou k hotovému článku nasbíral.

Ve svých konstrukcích nachází zajímavé souvislosti zajímavých témat: aukce frekvencí, změna majitele společnosti O2, bývalý šéf ČTÚ Pavel Dvořák, mechanika jeho návratu do čela úřadu, zmiňuje také rozpor diskutovaného návrhu s legislativou EU. Článek doporučuji přečíst.

Diskuze (134) Další článek: Drby z MediaTeku: vážně jste si mysleli, že skončí na osmi jádrech?

Témata článku: , , , , , , , , , , , Svět, Michal Bláha, Bývalý šéf, Domácí router, Konkurenční technologie, Komerční využití, Patrick Zandl, Synonymum, Česko, Světový unikát, Unikát, UVA, Pavel Dvořák, F +,