Strmě vzhůru. Samsung po dvou letech raketově zvýšil provozní zisk

Společnost Samsung zveřejnila odhady finančních výsledků za třetí čtvrtletí letošního roku, a jak se ukazuje, společnost nabírá zpět dříve ztracené tempo, což se odráží na zvýšených ziscích. Provozní zisk se oproti loňského třetímu čtvrtletí zvýšil o úctyhodných 80 procent na konečných 7,3 bilionu wonů (v přepočtu 150,4 miliard Kč), a jedná se o vůbec první takto výrazný meziroční růst od začátku roku 2014. Čísla dokonce překonala odhady analytiků, kteří Samsungu za právě uplynulé čtvrtletí připisovali zisk 6,7 bilionu wonů.

Pod povedené finanční výsledky se však mobilní divize podepsala spíše až druhotně. Podle analytiků došlo k poklesu ziskovosti mobilní divize, přičemž dodávky samotných smartphonů a tabletů nepatrně vzrostly. Díky rostoucí konkurenci na trhu došlo k přímému snižování cen, případně k jednorázovým slevovým akcím, které snížily hodnotu průměrné ceny smartphonu. Za raketovým zvýšením ziskovosti celého Samsungu stojí displejová a zejména polovodičová divize. Rozhodnutí vsadit na vlastní čipsety Exynos v klíčových smartphonech (S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 5) se tedy ukázalo jako správné. Samsung se navíc, společně s TSMC, podílel na výrobě čipsetů Apple A9.

Samsung zatím nezveřejnil žádné další podrobnosti, plnohodnotné finanční výsledky za Q3 2015 zveřejní až na konci října.

Diskuze (13) Další článek: OnePlus 2 půjde koupit bez pozvánky. Pouze hodinu v pondělí

Témata článku: Samsung, , Sam, Let, Zisk, Provozní zisk, Provoz, Samsun, Uplynulé čtvrtletí, Odhad analytiků, Str, Pro +