Španělští vědci umí zpřesnit polohu GPS až o 90 %

Vědci z madridské univerzity UC3M sestrojili GPS přijímač, který je o 50 až 90 % přesnější než ten, který máte v mobilu. Vše je přitom i nadále založeno na příjmu běžného veřejného signálu GPS a zařízení nepoužívá ani žádný systém radiové korekce signálu (DGPS), jak tak činí třeba velmi přesné geodetické GPS stanice.

Celé kouzlo spočívá v tom, že tento software shlazuje odchylky a dopočítává polohu pomocí několika dalších senzorů. Když tedy budete uprostřed města s vysokými budovami, kde může signál kvůli ztrátě spojení se satelity a odrazům skákat sem a tam, španělský systém bude při pohybu snímat také data z několika akcelerometrů a bude tedy pohyb opravovat proti dříve známému a kvalitnímu referenčnímu GPS fixu.

Klepněte pro větší obrázek
Španělé našli způsob, jak výrazně zlepšit kvalitu výpočtu aktuální GPS polohy

Pokud vás tedy GPS z ničeho nic posune o třicet metrů mimo trasu, software ověří, jestli tomu odpovídají data z dalších senzorů (takovou náhlou odbočku by musel zachytit i gyroskop, akcelerometr a kompas). Když ne, toto odskočení smaže a tím vlastně vyrovná odchylku.

Sekundární senzory umožní chod navigace i uprostřed tunelu, poněvadž software zná vaše zrychlení a senzory odhalí jakoukoliv změnu pohybu.

Celý systém ale z principu funguje pouze v případě, že se pohybujete a že jste už dříve získali alespoň jeden přesný GPS fix, který slouží jako referenční záznam podobně jako keyframe při kódování videa.

Diskuze (22) Další článek: DropTag: smartphone vám prozradí, kdo házel s vaším balíkem

Témata článku: , , , Pol, Madrid, DGPS, Přesný GPS