Soud rozhodl: Samsung musí Applu zaplatit 2,37 miliardy Kč

Kalifornský soud včera pokročil v dalším případě patentových rozporů Samsungu a Applu. Porota rozhodla o tom, že jihokorejský výrobce musí za porušení dvou patentů zaplatit 119,6 milionů dolarů (v přepočtu 2,37 miliardy Kč). Konkrétně se jedná o patent popisující „rychlé odkazy‟ a „slide to unlock‟, tedy odemknutí displeje potažením prstu. Nároky na patentová práva k dalším dvou patentům porota smetla ze stolu. Apple tak vysoudil jen zlome původně poptávané části, která činila za všechny patenty souhrnně 2,2 miliardy dolarů, což je ekvivalentem 43,56 miliard Kč. Pro Apple to však není moc radostná zpráva, protože více než polovinu soudem vynaložené částky již zaplatil v prosinci loňského roku na poplatky právníkům. Je tedy zcela jasné, že se obě strany odvolají, Apple bude požadovat více, Samsung zase bude napadat dva zmiňované patenty a bude se snažit o jejich zneplatnění v rámci soudního procesu.

Klepněte pro větší obrázek
Apple vs. Samsung - patentová bitva pokračuje

jako kapka v moři vypadá protiútok Samsungu, který poukazuje na to, že ani Apple není při možném zneužívání patentů úplně nevinen. Porota jihokorejskému výrobci přisoudila 158 tisíc dolarů (3,3 milionu Kč) za porušení patentu týkajícího se ukládání a organizování souborů na mobilním zařízení. U obou případů se však nejedná o žádná jasná vítězství, a tak je jasné, že patentová bitva bude pokračovat i nadále.

Zdroj: Theregister

Diskuze (156) Další článek: O2 v květnu: hromada novinek a kupa slev

Témata článku: Apple, Samsung, , Soudní proces, Sam, Patent týkající, Soud, APP, Kalifornský soud, Theregister, Radostná zpráva, Samsun, Mil