Sony Xperia Z3+: vylepšená Z3 od června v prodeji

Nová vlajková loď Sony není žádným překvapením. Jde o již známou Xperii Z4, která se ovšem na globálním trhu bude prodávat jako Xperia Z3+.

Sony dnes představilo nový vlajkový model pro globální trh. Zatímco v Japonsku byl identický smartphone uveden jako Xperia Z4, na globálním trhu včetně českého bude novinka prodávána pod názvem Sony Xperia Z3+. Takové značení sice lehce narušuje zavedený systém názvosloví Sony, ale zase lépe vystihuje vlastnosti smartphonu. Xperia Z3+ je totiž faceliftem Z3, který používá některé novější komponenty, ale zachovává celkové pojetí loňského předchůdce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Porovnání designu Xperie Z3+ (vlevo) a Xperie Z3 (vpravo). Telefony jsou si velmi podobné

Xperia Z3+ je špičkový smartphone s 5,2palcovým FullHD IPS displejem a odolností proti vodě a prachu podle normy IP65 a IP68. Výrobci se podařilo zachovat vodotěsnost i při otevřeném microUSB portu, který už nebudete muset lovit pod zavřenou krytkou. Tloušťka zařízení se zmenšila ze 7,3 na 6,9 mm, ovšem částečně na úkor kapacity baterie, která má nyní hodnotu 2 930 mAh (místo 3 100 mAh u Xperie Z3). Klesla i hmotnost ze 152 na 144 g.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Xperia Z3+ a dostupné barevné varianty

Smartphone si zachovává kovový skelet se skleněnou přední i zadní stranou. Jediná výraznější designová obměna proběhla u předních stereoreproduktorů, které se vrátily do hran pod okraj telefonu, stejně jako u modelu Xperia Z2. Znatelný bude nárůst výkonu, protože Xperia Z3+ používá letošní nejvyšší mobilní čipset od Qualcommu, Snapdragon 810 s osmijádrovým 64bitovým procesorem. Kapacita RAM zůstává na 3 GB, vnitřní úložiště nabídne 16GB nebo 32GB prostor, podle konkrétního trhu. Zařízení pracuje s operačním systémem Android 5.0 Lollipop.

Lepší selfie kamera

Sony klade už tradičně velký důraz na fotografické funkce. Hlavní fotoaparát disponuje rozlišením 20,7 megapixelů, obrazovým snímačem Exmor RS o velikosti 1/2,3 palce, procesorem BIONZ a 25mm širokoúhlým objektivem G Lens. Sony vylepšilo automatický režim Super Auto, který za vás optimalizuje veškerá nastavení a rozpozná až 52 scenérií. Fotit lze také na částečně manuální režim, kde lze nastavit délku expozice a ISO. Přibyla nová funkce Gourmet pro fotografování jídla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Selfie kamera má rozlišení 5 megapixelů a obrazový snímač Exmor R a 25mm širokoúhlý objektiv vhodný pro skupinové snímky. Funkce Super Auto analyzuje podmínky a automaticky upraví nastavení tak, aby výsledek byl co nejlepší. Pro natáčení selfie videa sekundární kamerou můžete použít až FullHD rozlišení (1 080p). Technologie SteadyShot s funkcí Intelligent Active Mode představuje softwarovou stabilizaci obrazu a slouží k vyrovnání pohybů vaší ruky.

Spousta audiovychytávek

Sony se chlubí i spoustou použitých audiotechnologií. K vylepšení výšek slouží Hi-Res Audio. Technologie DSEE HX umí „opravit“ uložené skladby ve formátu MP3 nebo AAC a vylepšit je na kvalitu blížící se Hi-Res Audio. Pro lepší bezdrátový poslech použilo Sony svůj nový kodek LDAC, který je schopen přenášet data přes Bluetooth třikrát efektivněji oproti jeho předchozí verzi. K odfiltrování okolních ruchů při poslechu do podporovaných sluchátek slouží technologie DNC. Nechybí ani klasické FM rádio.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Co naopak Sony z výbavy obvyklé pro některé vlajkové modely jiných značek vynechalo, je infraport a bezdrátové nabíjení. Novinka bude na evropském trhu dostupná od června ve čtyřech barvách: černé, bílé, měděné a tyrkysově zelené. Stejně jako u Xperie Z3 bude na výběr singleSIM nebo dualSIM varianta, přičemž i dualsimový model má podporovat všechna tuzemská pásma LTE včetně 800 a 900 MHz. Českou cenu Xperie Z3+ zatím neznáme, ale můžeme očekávat, že se bude pohybovat těsně pod hranicí 20 tisíc korun jako u konkurence.

Diskuze (38) Další článek: Samsung připravuje vlastní NFC řešení pro bezkontaktní platby

Témata článku: Sony, , , , , , , Sony Xperia Z2, Sony Xperia Z3, Sony Xperia Z3 Dual, Sony Xperia Z3+, Sony Xperia Z4, Červ, Obrazový snímač, Bezdrátový poslech, Identický smartphone, Pro +, Velký důraz, Kovový skelet, Prodej, G Lens, DSEE HX, SteadyShot, Širokoúhlý objektiv, Son,