Sony Xperia M2 Aqua: s Vodafonem do vody [recenze]

Sony Xperia M2 Aqua je upravenou verzí populární Xperie M2. Zaujme především odolností proti vodě a podporou LTE.
Kapitoly článku

V dnešní době jsme zaplavováni spoustou čínských telefonů od známějších i méně známých značek, které dokáží vyrobit zajímavý telefon za pěkné peníze. Dokáže jim Sony v této třídě ještě konkurovat? Nebo mu spíše svědčí vyrábět kousky z té nejvyšší třídy?

Klepněte pro větší obrázek
Sony Xperia M2 Aqua i s originálním (a nadprůměrně velkým) balením.

V prvních minutách testování:

  • „Tak tohle je elegán.“
  • „Nádherně padne do ruky.“
  • „Skvěle umístěné zapínací tlačítko.“
  • „Displej by si zasloužil alespoň HD rozlišení.“
  • „Jednoduché, dobře odladěné prostředí.“
  • „Vody se opravdu nebojí.“
  • „To nabíjení je nekonečné.“

Sony Xperia M2 Aqua
D2403
rozměry a hmotnost: 140 × 72 × 8,6 mm, 149 g
displej: 4,8", kapacitní TFT LCD, 540 × 960, 229 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (150|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSD, RAM: 1 GB, baterie: 2 330 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
33 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Když si telefon poprvé vezmete do ruky, nebude pro vás jeho vzhled žádným překvapením, může za to designové provedení OmniBalance, které můžete znát z jiných modelů Sony. V tomto případě se jedná o unibody konstrukci vyrobenou z plastu, ta je ale přesto pevná, nikde nic nevrže a Aqua se nemá za co stydět.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na přední straně najdete sluchátko, přední kamerku a notifikační diodu

Aqua potěší také kompaktními rozměry 140 × 72 × 8,6 mm a nízkou hmotností 149 g. Pokud by však výrobce neplýtval místem a zmenšil zbytečně široké rámečky kolem displeje, mohl by být smartphone klidně o něco menší. Co může někomu vadit je snaha telefonu vyklouzávat z ruky, za což můžou hlavně plastová záda. Oproti jiným modelům se skleněnými zády se tak snadno nepoškrábou a nezůstává na nich tolik otisků.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky plastovým zádům nezůstavají na telefonu žádné otisky prstů jako u „skleněné konkurence.

Při srovnání s modelem Xperia M2, ze kterého vychází, jsou zde na první pohled patrné krytky na sluchátkový jack (vrchní strana), micro USB (levý bok) a micro SIM kartu s paměťovou kartou (pravý bok). Ty chrání telefon proti prachu a vodě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ochrané krytky zajišťují telefonu odolnost proti vodě a prachu.

Ovládací tlačítka jsou umístěna všechna pohromadě na pravém boku telefonu. Ergonomicky umístěné zapínací tlačítko uprostřed, pod ním kolébka hlasitosti a hardwarová spoušť fotoaparátu. Celou spodní stranu pak zabírá hlasitý reproduktor a mikrofon, který nám naopak přišel slabý a během hovorů měla druhá strana často problémy rozumět. Byla to jen vada našeho kusu?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Všechna ovládací tlačítka se nachází na pravém boku telefonu.

Displej, aneb někde se šetřit muselo

Displej je disciplína, ve které Aqua nejvíce zaostává. Sony sice použilo IPS panel, ale jenom s qHD rozlišením 960 × 540, což dnes zkrátka neoslní. Úhlopříčka je na hodnotě 4,8", což je na dnešní poměry málo (tentokrát to však není výtka, spíše naopak). Jemnost displeje tak činí přijatelných 229 ppi.

Obraz tedy nevypadá úplně nejhůř a bez bližšího zkoumání pixely téměř nespatříte. Navíc displej nabízí skvělé pozorovací úhly. Na slunci však už trochu pokulhává a nepomůže ani maximální jas. Lepší by mohlo být i podání barev, které působí značně vybledle.

Vybavení: typická střední třída

O výkon se stará procesor Qualcomm Snapdragon 400 s taktem 1,2 GHz, který je dnes častou volbou u telefonů střední třídy. Spolu s grafikou Adreno 305 zajišťuje plynulý chod systému a dovolí vám zahrát si i některé náročnější hry. Herní požitek ovšem bude trochu kazit zmíněné nižší rozlišení displeje. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na telefonu rozjedete i známější herní tituly (zleva Asphalt 8, Modern Combat 5, Real Racing 3)

Pokud ale smartphone projedete různými benchmarky, zjistíte že to s výkonem není žádná sláva a poráží ho i daleko levnější konkurenti. Škoda, že výrobce nesáhl třeba alespoň po novějším Snapdragonu 410, který by nás přeci jen potěšil o něco víc. Takhle tedy Aqua po stránce výkonu předvádí stejné výsledky jako Xperia M2, ze které vychází.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsledky v benchmarcích odpovídají typické střední střídě (zleva Geekbench 3. Antutu, 3D Mark)

Ani u operační paměti žádné změny nenastaly a čeká na nás tak typický 1 GB. Během běžného používání budete mít stále volno okolo 250 MB, při náročnějším používání už ale některé aplikace mohou začít padat. Nic se nezměnilo ani u vnitřní paměti, ta je tedy stále 8 GB, uživatel má však k dispozici pouhých 5 GB. To ale lze jednoduše vyřešit pořízením paměťové karty s kapacitou až 32 GB.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Paměťová kapacita a operační paměť by mohla být s přihlédnutím k ceně větší

Ve vodě jako doma

Už ze samotného názvu – Aqua – vyplývá, že má telefon něco společného s vodou. A také má, splňuje totiž normy krytí IP65/68. Ty zajištují úplnou odolnost proti prachu, tryskající vodě a proti ponoření do hloubky až 1,5 m po dobu 30 minut. To jsou samozřejmě jen papírové údaje. Aqua by určitě zvládla i více, ale výrobce se tím jistí proti případným problémům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ani takovéhle vykoupání telefonu vůbec nic neudělá

Nicméně vodotěsnost je asi největší výhodou tohoto telefonu nad konkurencí. Není problém ho vzít třeba do vany. Nutné podotknout, že odolnost proti vodě a prachu platí pouze tehdy, když jsou zavřené všechny ochranné krytky. Zařízení na to také samo neustále upozorňuje.

Klepněte pro větší obrázek
Nemusíte se obávat, že  by vám Aqua po delším pobytu na dešti přestala fungovat (via Sony)

Témata článku: Sony, , , , , , , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S3 Neo, Sony Xperia M2, Sony Xperia M2 Aqua, Sony Xperia M2 dual, Xiaomi Redmi 2, Xiaomi Redmi 2 8GB, Čínský telefon, Případný problém, Snadné ovládání, GMT, Kapacitní displej, Sony Xperia, Paměťová kapacita, Příkladná podpora, AR Efekt, Intuitivní ovládání, Jednoduchý režim,