Sony se pustilo do virtuální reality, projekt Morpheus konkuruje Oculusu

3Sony na herní vývojářské konferenci Game Developers Conference 2014 (GDC) představilo projekt Morpheus, zařízení pro zprostředkování virtuální reality. Přístroj připomíná brýle Oculus Rift, které mají i podobnou funkci. Zkrátka před oči se vám promítá obraz, který se mění podle pohybu hlavou, a ten je snímán senzory.

Klepněte pro větší obrázek

Projekt Morpheus má přinést virtuální realitu pro herní konzoli Playstation 4, kterou využívá i ke snímání pohybu celé postavy skrze kameru a ovladač Move. Zobrazení poskytuje zabudovaný displej s rozlišením 1080p a zorný úhel pokrývá 90°, tedy přibližně tolik, co průměrné lidské oko. Prezentovaný prototyp byl ke konzoli připojený pětimetrovým kabelem zakončeným konektory HDMI a USB, nicméně jak píše The Verge, v Sony chtějí uvést bezdrátové řešení.

Klepněte pro větší obrázek 
Projekt Morpheus světu ukázal Shuhei Yoshida, šéf Sony zodpovědný za Playstation a přidružené projekty. Na konferenci GDC bude funkční prototyp k vyzkoušení (obr: The Verge)

Zařízení je nicméně stále ve fázi projektu a nebylo přislíbeno konkrétní datum, kdy by se mohlo dostat ve své finální podobě na trh. Určitě už se ale nedá počítat s tím, že by skončilo v šuplíku. Sony v dohledné době přislíbilo uvolnit SDK pro vývojáře a s nejvýznamnějšími tvůrci pro platformu Playstation 4 už při tvorbě prototypu spolupracuje. Na konferenci tak už byla předváděna dema her Thief, EVE Valkyrie a dalších.

Ukázky her Thief a EVE Valkyrie, které už jsou pro Sony Morpheus připravovány:

Váš názor Další článek: Xiaomi Redmi Note: obr za babku [preview]

Témata článku: Sony, , , , Pro +, Herní vývojář, Mor, Morpheus, CCP Games, Real, Projekt, Son, Vir, Reality, Půst