Sony Ericsson Xperia Arc S: chytrý facelift [recenze]

Obměna top modelu od Sony Ericssonu přinesla rychlejší procesor, funkci xLoud a několik drobností. Radikální změny však nečekejte.
Kapitoly článku

Pouze několik měsíců po uvedení nejvybavenějšího Sony Ericssonu se veřejnosti ukázal vylepšený bratříček. Ne že by byl příliš zapotřebí, Arc výbavou za konkurencí výrazněji nezaostával a absenci dvoujádrového smartphonu v portfoliu výrobce novinka stejně nevyřešila. Nový Arc S proto statistikám předchůdce pravděpodobně neublíží. Za cenu zhruba o tisícovku vyšší přináší pouze několik malých bonusů, nové barvy krytu a rychlejší procesor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celobílá varianta je jednou ze zmiňovaných nových barev u Xperie Arc S

Klíčové vlastnosti:

  • štíhlé tělo, originální design
  • kvalitní 4,2" kapacitní displej
  • Android 2.3.4 s budoucím updatem na 4.0
  • rychlé reakce prostředí
  • funkce xLoud
  • 1,4 GHz jednojádrový procesor

Hlavní nedostatky:

  • vůle v zadním krytu
  • pro výměnu paměťové karty je nutné vyjmout baterii

Sony Ericsson Xperia Arc S
Sony Ericsson Xperia arc SMírně vylepšená varianta Xperie Arc nabízí zejména rychlejší procesor s taktem 1,4 GHz a podporu HSDPA až do rychlosti 14,4 Mb/s. Zůstává elegantní prohnuté tělo, které je v nejužším místě pouze 8,7 mm tlusté.rozměry a hmotnost: 125 × 63 × 8,7 mm, 117 g
displej: 4,2'', TFT LCD, 480 × 854, kapacitní
sítě: GSM (čtyři pásma), WCDMA (dvě pásma), GPRS (86|43 kb/s), EDGE (237|118 kb/s), HSPA (14,4|5,8 Mb/s)
konektivita: USB, HDMI, Wi-Fi, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 320 MB, 512 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 500 mAh, procesor: Scorpion 1 400 MHz
hardware: GPS, digitální kompas, akcelerometr
operační systém: Android 2.3 (Gingerbread)
fotoaparát: 8Mpx (3 264 × 2 448), video (1 280 × 720), autofocus, diodový blesk
81%
hardware
83%
software
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 9 000 Kč

Příliš prohýbavý kryt

Na první pohled odlišíme novinku jedině tehdy, pokud máme před sebou jednu ze tří nových barevných variant - bílou, černou nebo růžovou. Zbylé dvě barevné kombinace použité už u modelu Arc (tmavě modrá a stříbrná), budou v prodeji i tentokrát. V rozměrech 125 × 63 × 8,7 mm ani hmotnosti 117 gramů se nic nezměnilo a stejně ani v designových křivkách. Změny se však vyhnuly i dosud nepříliš pevnému zadnímu krytu. Oproti testovanému kusu modelu Arc sice registrujeme mírné zlepšení, ale dokonale těsné toto řešení nejspíš nikdy nebude. Lesklý povrch zadní strany je navíc náchylný na otisky prstů a drobné škrábance.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej porkývá skoro celou přední stranu přístroje

MicroUSB konektor na pravé straně má netradiční čtyřúhelníkový tvar a snadno si jej při letmém pohledu můžete splést s microHDMI. Tento konektor je však chráněn krytkou a najdeme jej na vrchní straně telefonu. Kompatibility USB se není třeba obávat, připojíme do něj jakýkoliv standardní kabel, respektive nabíječku. Připojení indikuje drobná LED dioda. Těsně pod microUSB konektorem je umístěna nezvykle krátká dvojklávesa regulace hlasitosti. Minimalizace rozměrů se dotkla i sousední spouště fotoaparátu a zámku displeje na horní hraně. Posledním z výraznějších prvků je 3,5mm jack na levé straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá varianta vypadá opravdu elegantně

Sejmutí zadního krytu je jednoduchý proces, stačí zapřít prst do správného místa naznačeného výsečí v plastu. Uvnitř telefonu se setkáváme s otvorem pro SIM kartu, který je přístupný i bez vyjmutí baterie. To se již nedá říci o slotu na paměťové karty microSD. Výměna tohoto média je tedy pokaždé provázena zbytečně dlouhým procesem vypnutí telefonu - vyjmutí baterie - výměna karty - vložení baterie - zapnutí telefonu. Samotný akumulátor má kapacitu 1 500 mAh. Navzdory údajům o kapacitě shodným s předchůdcem, avizuje výrobce delší výdrž. Rozdíly v praxi nejsou patrné, stále nabíjíme každý druhý den, na tři dny se dostanete jen při opravdu střídmém používání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Z boku je dobře viditelné prohnutí těla

Nárůst na 1,4 GHz

Sympatie si získává trojice kláves na přední straně. Výrobce nepodlehl módnímu trendu senzorů a to mnohým uživatelům vyhovuje. Pevná klasika se cení, manipulace s mechanickými tlačítky je vždy jistější. Navzdory úzkému tvaru se snadno nahmatávají a mají dobře nastavenou odezvu. Škoda jen, že podsvícení dostaly pouze mezery mezi klávesami a nikoliv jejich popisky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nad displejem jsou ukryta čidla, pod displejem najdeme ovládací tlačítka

Chloubou telefonu je opět displej. Na úhlopříčce 4,2 palce pracuje s rozlišením 480 × 854 bodů. Jde o kvalitní LCD panel, který se může pochlubit širokými pozorovacími úhly, technologií Sony Mobile Bravia Engine a poměrně dobrou čitelností na přímém světle. Displej je dotykový a kapacitní, přičemž povrch je zčásti odolný vůči škrábancům a nevzhledným otiskům prstů. Proti nárazům ho však nechrání zapuštění pod okolní povrch.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu je trochu nešťastně umístěna na okraji zad a může tak dojít k nechtěnému překrytí prstem

Nejpodstatnějším vylepšením Xperie Arc S je přetaktovaný procesor Scorpion s čipsetem Qualcomm MSM8255T a grafickým akcelerátorem Adreno 205. Stále je jednojádrový, ale jeho taktovací frekvence vzrostla z 1 GHz na 1,4 GHz. To je slušný skok a pocitově ho budou při procházkách systémem majitelé původního Arcu jistě vnímat. Důvodem zrychlení je zejména budoucí update na nový Android. Čekáme ho sice i na starším modelu, ale rychlejší procesor v novince už může mít za následek velké rozdíly ve stabilitě a rychlosti práce se systémem. Paměť RAM si ponechala velikost 512 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro výměnu paměťové karty je nutno vyjmout baterii, v telefonu najdeme 8GB microSD

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , , , HTC Evo 3D, LG Optimus, LG Optimus 3D, LG Optimus Black, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy W, Sony Ericsson Xperia arc, Sony Ericsson Xperia arc S, Chytrý, Čistota, Jednoduchý proces, Širokoúhlé rozlišení, Digitální přiblížení, F +, Výměna karty, Mnohý uživatel, Přetaktovaný procesor,