Slunce jako hlavní zdroj elektřiny? Do roku 2050 to má být realita

Do roku 2050 může být energie ze slunce největším zdrojem elektřiny. Mimo jiné k tomu přispěje i prudký pokles nákladů na vybavení pro výrobu solární elektřiny. Oproti dnešku tak podle studie Mezinárodní energetické agentury (IEA) výkon solárních elektráren vzroste více než 30násobně.

Klepněte pro větší obrázek 
Ilustrační foto (Rasch Jan/Euro)

 Jak uvedla IEA, solární fotovoltaické systémy by mohly mít v roce 2050 podíl na výrobě elektřiny až 16 procent a solárně-termální systémy dalších 11 procent. Dohromady tak sluneční energie vyrobí téměř třetinu celkové světové produkce elektřiny. Podle IEA se do poloviny století zvýší celosvětový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren na 4600 gigawattů, které dodají 6,5 milionu gigawatthodin elektřiny. Oproti dnešku tak výkon solárních elektráren vzroste více než 30násobně.

„Rapidní pokles nákladů na fotovoltaické moduly a systémy v posledních několika letech otevřel nové perspektivy pro využití solární energie jako hlavního zdroje elektřiny v příštích letech a desetiletích,“ prohlásila generální ředitelka IEA Maria van der Hoevenová.

Slunce prý nahradí přes tisíc uhelných elektráren

„Materiálu Mezinárodní energetické agentury by si mělo všimnout především české ministerstvo průmyslu, které svými kroky úplně zastavilo další růst dnes již levných solárních panelů na střechách domů. Česká republika by měla opustit své dávno překonané jaderné sny a přestat blokovat šetrné zdroje energie,“ reagoval na studii Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Podle přepočtů Aliance pro energetickou soběstačnost by tak do poloviny tohoto století nahradily solární zdroje výkon více než 1200 průměrných uhelných elektráren nebo přes 430 jaderných reaktorů.

Klepněte pro větší obrázek 
Odhad vývoje zastoupení solární fotovoltaické energie na celkové produkci elektřiny podle regionů (Zdroj: IEA)

„Díky stále dostupnější energii ze slunce jsme svědky opravdové energetické revoluce. Ještě nedávno byla fotovoltaika zdroj pro pár nadšenců. Dnes si ji může pořídit na svou střechu téměř každý a v blízké budoucnosti se solární energetika prosadí na trhu bez dotací,“ dodává Sedlák.

Klepněte pro větší obrázek 
Odhad vývoje zastoupení solárně-termální energie na celkové produkci elektřiny podle regionů (Zdroj: IEA)

Solární fotovoltaické panely jsou od roku 2000 nejrychleji rostoucí technologií obnovitelných zdrojů energie na světě. Výroba elektřiny ze slunce má však na celosvětové kapacitě výroby elektřiny stále velmi nízký podíl, necelé jedno procento. Hlavní podíl na expanzi fotovoltaických systémů má mít podle IEA Čína, za ní budou následovat Spojené státy. V případě solárně-termálních systémů se čeká největší růst v USA, ale také v Africe, Indii a na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Diskuze (40) Další článek: V modulárním smartphonu Ara půjde měnit komponenty za chodu

Témata článku: , Fotovoltaika, Největší zdroj, Real, Generální ředitelka, Jak, Slunce, Rok, Hlavní zdroj, Solární energie, Realita, Zdroj