Sense: elektronikou našlapaný strážce spánku

Spánek umí sledovat kdejaký fitness náramek, Sense ale tuto disciplínu posouvá na novou úroveň. Lidem se líbí, na Kickstarteru si Sense jde pro fenomenální úspěch.

Hlídat spánkovou aktivitu svého majitele, rozeznávat spánkové cykly a podle nich budit – i kdyby to mělo být o 20 minut dříve oproti nastavenému času. To je ambice několika fitness náramků a chytrých hodinek. Na Kickstarteru se teď o přízeň uchází specializované zařízení Sense, které sleduje pouze spánek, zato prý daleko přesněji, než víceúčelové náramky. A už 22 dní před koncem kampaně je jasné, že tohle bude jeden z mála fenomenálních úspěchu crowdfundingu. Tvůrci Sense si řekli o sto tisíc dolarů, ale lidé jim naposílali už téměř milión a půl!

Klepněte pro větší obrázek 
Kompletní sestava: Sense, Sleep Pill a aplikace pro ovládání, sběr a analýzu dat.

Sense je v povedeném designu vyvedená koule, která skrývá řadu senzorů. Sleduje vlhkost vzduchu, intenzitu osvětlení, přítomnosti alergenů a další veličiny, které ovlivňují spánek. Druhým kouskem hardwaru je Sleep Pill, malý disk, který se připevní k polštáři a sleduje fyzickou aktivitu spáče. Zajímavé je, že je „pilulka“ vodotěsná, měla by přežít pračku a nedá se rozebrat, takže až jí dojde baterie, budete si muset objednat novou, přesto se dá rozebrat, takže baterii můžete vyměnit. Výdrž je prý asi jeden rok.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Černá a bílá. Která se lépe hodí do vaší ložnice?

Sense poslouží i jako budík. Pro jeho utišení stačí zamávat rukou poblíž koule. Barevné LED řeknou uživateli, jaké jsou v místnosti aktuální podmínky pro spánek. Zelená znamená ideál atd. Podrobnější informace můžete studovat prostřednictvím aplikace ve smartphonu – průběh teplotní křivky, délka spánku a jeho kvalita, Sense dokonce zachycuje i různé rušivé zvuky, ráno si je můžete přehrát.

Tato data mají sloužit ke zlepšení kvality spánku. Aplikace vše vyhodnotí a doporučí, co by se dalo zlepšit – ať už jde o podmínky v ložnici, čas usínání, nebo délku spánku.

Systém je připravený i na dvojici spící v jedné místnosti. Prostě v aplikaci definujete dva profily, stanovíte, kdo na které půlce postele spí a pořídíte dvě Sleep Pills. Sense pro jednoho spáče přijde na 99 dolarů, pro dvojici je to 129 dolarů, tedy asi 3 400 Kč. Distribuce má začít v listopadu 2014.

Diskuze (14) Další článek: SA: Pětkou ve smartphonech není LG, ale Xiaomi

Témata článku: , , , Fitbit Sense, Str, Specializované zařízení, Elektron, Sen, Fenomenální úspěch, Pilulka, Strážce, Usínání