Samsung příští týden uvede vylepšené osmijádro Exynos 5 Octa

Samsung už jeden čipset s osmijádrovým procesorem vyvinul. Jde o Exynos 5410, který pohání vlajkovou loď Galaxy S4 v jedné z jejích specifikací. Konkrétně jde o model i9500 dostupný na některých evropských trzích (v Česku se prodává verze i9505 s čipsetem Snapdragon 600 od Qualcommu). Ve skutečnosti jde o architekturu big.LITTLE se dvěma čtyřjádrovými procesory, které si dělí výpočetní úkony podle náročnosti. Inženýři Samsungu shledali, že ne vše v tomto řešení funguje beze zbytku tak, jak by si představovali, a tak chystají nové osmijádro. Podle informací na twitterovém účtu Samsung Exynos nový čipset společnost představí příští týden.

Klepněte pro větší obrázek

Půjde o druhý model ze série Exynos 5 Octa, nejspíš s interním značením Exynos 5420. Z teaseru se bohužel nedozvíme nic konkrétního o architektuře, pravděpodobně ale půjde opět o dvě spolupracující čtyřjádra. Samsung nejspíš zapracoval na lepší optimalizaci a sdílení výkonu, možná se dočkáme i navýšení maximálního taktu jader. Uvedení nového čipsetu je zcela jistě zajímavé v tom, že dosavadní osmijádro Exynos 5410 bylo představeno teprve v lednu na veletrhu CES a od té doby se dostalo do jediného modelu telefonu, a to ještě ne do všech jeho mutací. Samsung asi dobře ví, že je co vylepšovat.

Diskuze (52) Další článek: Lenovo K900: nezkrotný čínský drak [minitest]

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsun, Sam, Týden, Příští týden