Samsung připravuje vlastní NFC řešení pro bezkontaktní platby

Samsung oznámil bezkontaktní platby Samsung Pay u příležitosti oficiálního představení Samsungů Galaxy S6 a Galaxy S6 letos v březnu na veletrhu MWC v Barceloně. Podle zdroje však Samsung připravuje vlastní adaptaci technologie NFC, kterou využije pro platby Samsung Pay. Tento krok však může být interpretován i jako snahu vymanit se z vlivu společností vydávajících platební karty i z vlivu mobilních operátorů.

Ve světě dnes funguje NFC na dvou frontách. První je založena na USIM (Universal Subscriber Identity Module) od mobilních operátorů, kterou využívá Apple Pay. Druhá možnost je založena na HCE (Host Card Emulation), kterou přijal operační systém Android za svou až ve verzi 4.4 KitKat. Samotná technologie HCE vzbuzuje velkou pozornost, protože umožní karetním společnostem ukládat informace na cloudu, namísto USIM. Právě tomto cestou se od února daly společnosti Visa a MasterCard, přičemž se očekávalo, že podobnost cestou půjde i Samsung se svými mobilními platbami.

Samsung však podle zdrojů ze společnosti pracuje na svém vlastním řešení, které stojí mimo USIM i HCE. Metoda Samsungu má podle všeho zajistit ukládání informací o kartě přímo do telefonu a umožnit NFC komunikaci napřímo mezi platebními terminály a mobilním zařízením. Ukládání privátních dát v rámci telefonu se z hlediska (ne)bezpečnosti Androidu nedoporučuje, Samsung však proti tomu staví svoji zabezpečenou platformu KNOX, která ochrání data o uložených kreditních kartách.

Klepněte pro větší obrázek
Mobilní platby Samsung Pay byly demonstrovány již v březnu na veletrhu MWC, spuštěny však budou až ve druhé polovině roku. Nejdříve v Jižní Koreji a USA, poté by se měl postupně dostat na řadu i zbytek světa

Toto odklonění od zaběhnutých standardů může být pro trh známka toho, že chce Samsung ukázat svoji silnou pozici na trhu a oslabit zvyšující se zájem o metodu HCE. Při spuštění plateb Samsung Pay v červenci přes řešení LoopPay tak bude fungovat pouze platba telefonem na MST (Magnetic Secure Transmission) terminálech. Telefon přiložíte k magnetickému proužku pro kreditní karty, který jej vyhodnotí jako projetí kartou uloženou v mobilu. Platby přes NFC terminály by měly do služby Samsung Pay přibýt až koncem letošního roku.

Společnosti vydávající kreditní karty pozorně monitorují kroky Samsungu, protože služba Samsung Pay má potenciál dostat se do platebních terminálů po celém světě. A pokud Samsung vyvine metodu pro placení přes NFC, která je kompatibilní se současnými terminály, nebude to žádný problém. Pokud však řešení Samsungu nebude kompatibilní s řešením karetních společností a Apple Pay, je možné, že každý mobilní gigant bude řešit mobilní platby po svém. To může problém, nejen pro obchodníky, ale také pro případné rychlejší rozšíření mobilních plateb Samsung Pay po celém světě.

Zdroj: Businesskorea

Diskuze (2) Další článek: Jak si nezamastit smartphone u jídla? KFC má řešení

Témata článku: Apple, Samsung, , , , , , , , , Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 128GB, Samsung Galaxy S6 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy S6 Edge 128GB, Samsung Galaxy S6 Edge 64GB, Samsung Galaxy S6 Edge+, Samsung Galaxy S6 Edge+ 64GB, Řešení, PLA, Rychlé rozšíření, Sam, Zaběhnutý standard, Samsun, Technologie NFC,