Samsung investuje 14 miliard dolarů do výroby továren na čipy

Výroba pokročilých křemíkových čipů není snadná záležitost a jedná se i o velmi nákladný segment, který vyžaduje stavby drahých továren a také vývoj a nákup drahých technologií. 

Samsung nyní oznámil, že plánuje v Jižní Koreji v průběhu několika let investovat 14,26 miliard dolarů do stavby největšího komplexu továren na čipy. V oblasti Pchjongtcheku budou jednotlivé části továren rozložené na ploše 400 fotbalových hřišť (asi 279 hektarů), přičemž první továrny začnou hromadně vyrábět už v roce 2017.

Klepněte pro větší obrázek
Fotografie z oznámení plánů i s ministry (Zdroj: Etnews)

Oblast bude mít označení „Samsung Semiconductor Valley“ a její využívání se předpokládá na příštích 40 let. Podle odhadů celý komplex přímo i nepřímo zaměstná kolem 150 000 lidí.

Podle předpokladů by se mělo v roce 2017 začít s výrobou paměťových čipů pomocí 10nm tranzistorů, přičemž vyrábět bude možné i mobilní výpočetní čipy a další formy čipů. Samsung obecně plánuje vyrábět to, co bude potřeba a zatím ještě není vše rozhodnuto. Samsung si chce obří investicí udržet pozici jedničky v oblasti výroby paměťových čipů a zároveň zvýšit kapacitu pro nástup internetu věcí.

Pokud bude budoucnost znamenat čipy takřka ve všem možném, jsou takové plány rozhodně logické. 

Diskuze (8) Další článek: Ericsson podal žalobu na Apple, prý využívá jeho patenty bez licence

Témata článku: Samsung, , , Sam, Dolar, Samsung Semiconductor, Samsun, Pchjongtchek, Mil, Čip