Samsung Galaxy S4 mini: mládě tygra [recenze]

Zmenšená varianta nejvyššího modelu Galaxy S4 nabídne stejný design a podobně velkou porci zábavy. Bohužel je ale jen o málo levnější.

Minulý rok představil jihokorejský výrobce mobilních telefonů a spotřební elektroniky svou vlajkovou loď pod názvem Samsung Galaxy S III, který následovala jeho věrná miniatura s mírně ořezanou výbavou Galaxy S III mini. Letos představil Samsung novou vlajkovou loď Samsung Galaxy S4 a v jeho šlépějích teď kráčí i jeho věrný mladší druh. Designem v podstatě totožný, výbavou však o něco slabší Samsung Galaxy S4 mini představuje alternativu pro ty, kdo chtějí telefon vybavený, ne však tak drahý a velký jako Galaxy S4. Zda Galaxy S4 mini má co nabídnout a nejde jen o prvoplánový marketingový tah, to se pokusíme zjistit v následující recenzi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obě dostupné barevné varianty Samsungu Galaxy S4 mini na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • 4,3" Super AMOLED displej
  • dvoujádrový procesor Krait s taktem 1,7 GHz, grafika Adreno 305
  • 1,5 GB RAM
  • operační systém Android 4.2.2 s nadstavbou TouchWiz
  • baterie s kapacitou 1 900 mAh
  • infračervený port pro ovládání domácí elektroniky
  • FM rádio s RDS

Hlavní nedostatky:

  • chybějící notifikační dioda
  • energeticky náročný pohotovostní režim
  • povrzávání zadního krytu
  • pouze 5 GB uživatelsky přístupné vnitřní paměti
  • vyšší pořizovací cena

Samsung Galaxy S4 mini
I9195
rozměry a hmotnost: 125 × 61 × 8,9 mm, 107 g
displej: 4,3", kapacitní Super AMOLED, 540 × 960, 256 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE (100|50 Mb/s)
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1,5 GB, baterie: 1 900 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (2× Krait 300, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.2 (Jelly Bean)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

]: The file '/PubSystem.Controls.Run.Articles.2015/AddOn_Blank.ascx' does not exist.-->

Z logiky věci vyplývá, že model S4 mini bude fyzicky menší než jeho předloha. Výška a šířka naplňuje tento předpoklad, telefon narostl do rozměrů 125 × 61 mm. Zmenšení ale neplatí pro tloušťku, v tomto parametru je na tom S4 mini zhruba o milimetr hůř, takže v ruce budete svírat 8,9 mm tlustý telefon. Zaoblené plastové tělo telefonu se drží pohodlně, do ruky padne jako ulité. Komfortu napomáhá i váha zařízení, která činí 107 gramů. Vybírat můžete ze dvou barevných provedení – bílé a černé. Celý telefon je orámovaný stříbrným pruhem, věrně imitujícím broušený kov.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Trochu povrzává

Jednotlivé prvky, umístěné v tomto obvodovém rámu, jsou rozprostřeny rovnoměrně. Tlačítko k odemykaní displeje a zapínání/vypínání telefonu leží na pravém boku, levá strana pojala kolébkový regulátor hlasitosti. Spodní hranu zařízení obsadil konektor microUSB, skrze něj telefon dobijete a přenesete potřebná data. Vedle něj najdeme i mikrofon. Horní hraně dominuje 3,5 mm jack pro připojení sluchátek, méně výrazným prvkem je pak infračervený port, díky kterému můžete mobil použít jako náhradu za dálkové ovládání domácí elektroniky. Nejméně nápadným prvkem horní hrany je sekundární mikrofon, který pomáhá k odšumění hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung jako jeden z mála výrobců ponechává uživateli přístup do útrob telefonu. Ani Galaxy S4 mini není monolit, odnímatelná záda jsou hladká, plastová s drobným tečkováním. Vzorkování napomáhá tomu, že šmouhy a otisky prstů jsou na zádech téměř neviditelné. Plastový zadní kryt však není příliš odolný vůči poškrábání a tak i za šetrného provozu utrží celkem snadno řadu viditelných šrámů. Proto doporučujeme k telefonu pořídit ochranné pouzdro. Odnímatelný zadní kryt bohužel po zhruba týdenním používání začal slyšitelně vrzat při běžném uchopení telefonu. Pokud se tohoto nepříjemného zvuku chcete zbavit, budete muset sáhnout po dávné, ale osvědčené metodě – podkládání proužky papíru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na zádech je patrný objektiv 8Mpx fotoaparátu, který mírně vystupuje nad povrch, ale čočka je naštěstí zapuštěná, takže o poškrábání krycího skla se bát nemusíte. K foťáku náleží i LED blesk. Hlasitý reproduktor leží stejně jako u velkého Galaxy S4 v levém spodním rohu, při běžném úchopu si zvuk rukou nedusíte. Po sejmutí krytu obnažíte baterii s kapacitou 1 900 mAh, kterou můžete v případě potřeby vyjmout. Pod baterií se ukrývají dva sloty – jeden pro microSIM, druhý pro microSD kartu. Paměťová karta dovoluje uživateli rozšířit 8GB interní paměť, z níž je však uživatelsky přístupných pouze 5 GB, o dalších až 64 GB.

 

Srovnání Samsung Galaxy S III mini Samsung Galaxy S4 mini Samsung Galaxy S4
Rozměry 122 × 63 × 10 mm 125 × 61 × 9 mm 137 × 70 × 8 mm
Hmotnost 112 g 107 g 130 g
Displej 4“, Super AMOLED, 480 × 800 bodů (233 ppi) 4,3“, Super AMOLED, 540 × 960 bodů (256 ppi) 5", Super AMOLED, 1 920 × 1 080 bodů (441 ppi)
Baterie 1 500 mAh 1 900 mAh 2 600 mAh
Operační systém Android 4.1 Android 4.2.2 Android 4.2.2
Procesor Dvoujádrový, 1 GHz Dvoujádrový, 1,7 GHz Čtyřjádrový 1,9 GHz
RAM 1 GB 1,5 GB 2 GB
Fotoaparát 5 Mpx, autofokus, LED blesk 8 Mpx, autofokus, LED blesk 13 Mpx, autofokus, LED blesk

Výdrž akumulátoru na jedno nabití činí zhruba dva dny za předpokladu, že budete telefon zatěžovat standardním způsobem. V našem případě to bylo celý den zapnuté 3G s datovou synchronizací, 15 minut uskutečněných hovorů, 10 poslaných SMS zpráv a emailů, a půlhodina brouzdání po internetu se zapnutou Wi-Fi. Samotné používání telefonu není pro výdrž baterie jedinou zátěží. Více než jiné modely se S4 mini vybíjí v pohotovostním stavu (např. prosté ležení na stole s vypnutým displejem). Pravděpodobně jde o ne zcela dobrou optimalizaci systému, kdy některé zbytečné procesy zůstávají běžet na pozadí a vybíjí baterii. Spravit by to mohla softwarová aktualizace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Velikostní srovnání se Samsungem Galaxy S4

Syté barvy

Přední strana telefonu má stejné barevné provedení jako záda (platí i pro bílou variantu), při pohledu z úhlu je viditelná efektní podpovrchová perforace materiálu. V prostoru pod displejem jsou umístěny senzorové klávesy pro kontextovou nabídku a šipku zpět. Mezi nimi se nachází jediné hardwarové tlačítko přední strany s funkcí návratu na domovskou obrazovku. Stříbrně vyvedená mřížka telefonního sluchátka obsadila oblast nad displejem spolu s přední kamerou a čidly pro automatickou regulaci jasu a přiblížení. Senzor pro snímání pohybu a funkci Air Gesture (ovládání telefonu bez kontaktu s displejem) u S4 mini chybí. Mnohem víc zamrzí absence notifikační diody, která pro výrobce neznamená téměř žádné náklady navíc a přesto stále není standardem pro každý model chytrého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na zádech je patrné drobné vzorkování, které mobilu dodává nádech elegance

Samotný displej se tak může pyšnit délkou úhlopříčky 4,3 palce. Samsung použil dotykový kapacitní Super AMOLED panel. Ten zajišťuje nízkou odrazivost, syté vykreslování barev, realistické podání černé a široké pozorovací úhly. Čitelnost na přímém slunečním světle je v rámci Super AMOLED displejů nadprůměrná. Zdánlivým zklamáním by mohlo být rozlišení 540 × 960 bodů. V praxi ale zjistíte, že daná jemnost 256 ppi bohatě postačuje a jednotlivé body pouhým okem prakticky nemáte šanci rozeznat. Samsung v letos vyráběných panelech zpřeházel uspořádání jednotlivých subpixelů, a tak už skoro nenarazíte na „vykousané“ barvy jako u některých starších modelů.

Témata článku: Samsung, , , , , Alcatel Pop Up, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S III mini, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4 mini, Samsung Galaxy S4 mini Duos, Samsung Galaxy S4 Zoom, Samsung Galaxy S4-A, Rozložení klávesnice, Galaxy s, Standardní způsob, Plynulé prostředí, Sam, RTTTL, Samsun, AWB, Tygr,