Samsung Galaxy Note 4: souhrn všeho, co víme

Samsung zítra představí svůj další tabletofon se stylusem S Pen. Co vše už je známo o chystaném Galaxy Note 4?

Samsung každým rokem připravuje dvě hlavní představovací akce. V prvním půlroce představuje další generace svého klíčového smartphonu řady Galaxy S, ve druhé polovině roku vždy přichází na řadu další generace tabletofonu řady Galaxy Note. A protože je premiéra Samsungu Galaxy Note 4 plánována již na zítra, je čas sesumírovat informace, které o chystaném modelu víme. Zvedne laťku zase o něco výše?

Vzhled a displej

Samsung Galaxy Note 4 (modelové označení SM-N910F) by se velikostně neměl moc odlišovat od současné generace Galaxy Note 3. Displej zůstane u úhlopříčky 5,7", bude se jednat o Super AMOLED panel s QHD rozlišením (2 560 × 1 440 pix), který má jemností konkurovat hlavnímu rivalovi LG G3. Hovoří se však o několika variantách zařízení, základní model bude mít standardní panel, upravená verze má s odstupem času přijít se zakřiveným displejem. V návaznosti na zveřejněné patenty Samsungu je možné, že se konečně dostane i na zahnuté displeje Youm, v bočních zahnutých částech by mohly rolovat notifikace a základní stavové údaje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
První neoficiální fotografie Samsungu Galaxy Note 4 a jeho základního balení

Základní varianta Galaxy Note 4 má být vyrobena z kovu, respektive její středový díl. Vzhledově se tedy mají boky zařízení podobat nedávno představenému Galaxy Alpha. Záda budou opět plastová a odnímatelná, aby se zachovala možnost výměny baterie. Po stránce ovládání bude novinka opět osazena známou trojicí ovladačů, hardwarovým domovským tlačítkem a senzorickými ovladači po stranách. Do domovského tlačítka bude vsazen snímač otisků prstů, na zádi nebude chybět senzor srdečního tepu.

Klepněte pro větší obrázek
Side Touch je součástí firmwaru již v Galaxy S5 a chystaném Galaxy Mega 2, skutečně se ale objeví až u Galaxy Note 4. Dotyková ploška na boku tak poslouží jako spoušť při focení

Novinkou bude senzor UV záření, který bude integrován do horní části předního panelu. Jeho využití může být pro lepší monitoring dopadajícího osvětlení vzhledem k nastavení automatické regulace jasu, případně jako doplněk k aplikaci S Health. Podle intenzity dopadajícího slunečního záření vám telefon doporučí, abyste se schovali do stínu. Měření UV záření má probíhat automaticky každých 500 milisekund, více informací o UV senzoru jsme vám již přinesli v tomto článku. Vedle UV senzoru bude přítomen i senzor přiblížení k displeji, čidlo okolního osvětlení i 3,7Mpix fotoaparát, kterým půjde fotit v režimu Wide Selfie širokoúhlé snímky s rozlišením 2 560 × 1 440 pix.

Hlavní fotoaparát bude mít rozlišení 16Mpix, telefon má být osazen fotomodulem Sony IMX240 s optickou stabilizací obrazu, který zvládne natáčet UHD videa (3 840 × 2 160 pix) s 30 fps. Maximální rozlišení fotografie bude 5 312 × 2 998 pix v poměru stran 16:9. Režim „Aqua Capture" má být jedním z dostupných fotografických režimů, vzbouzí tak otázku, zdali kovový Galaxy Note 4 přeci jen nebude disponovat odolnostní normou IP67. Režim totiž bude zřejmě sloužit pro focení a natáčení videa pod vodní hladinou.

U Galaxy Note 4 samozřejmě nebude chybět dotykové pero S Pen. V doposud odprezentovaných videích, kterými Samsung láká na veletrh IFA, hraje stylus hlavní roli. Skoro to vypadá, že většina softwarových inovací a dodělávek půjde právě na vrub pera S Pen, které bude v případě nevyužívání zasunuto do trupu tabletofonu. Vedle něj má být přítomen systémový konektor, konkrétně široké microUSB (USB 3.0). Na horní hraně nebude chybět 3,5mm jack ani infraport k ovládání televize, regulátory hlasitosti na levém boku doplní zamykací tlačítko na boku pravém. Zde by měla být umístěna i dotyková ploška s označením Side Touch, která bude sloužit jako spoušť při focení.

Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá ultrazvukový kryt pro Galaxy Core Advance. I Galaxy Note 4 bude třeba v případě potřeby vložit do podobného návleku

Jihokorejský výrobce pro Note 4 připravuje i ultrazvukový kryt, který bude určen nevidomým nebo hůře vidícím osobám. Kryt je osazen ultrazvukovým senzorem, který detekuje překážky před uživatelem na které reaguje patřičnou vibrační odezvou. Tu lze nastavit ve třech úrovních, stejně jako vzdálenost, kterou má kryt vyhodnocovat. Příslušenství rozhodně nenahradí slepeckou hůlku, má být ale jejím doplňkem.

Hardwarové detaily

Zatímco předchozí odstavce obsahují zejména spekulace, testeři Samsungu opět neodolali nutkání otestovat nepředstavenou novinku v benchmarku Antutu, takže již známe hardwarové specifikace. Ty se prakticky dělí do dvou hlavních větví, ovšem modelových označení Galaxy Note 4 bude nepočítaně. Z leaků však víme, že se do Evropy chystá již zmiňovaná varianta SM-N910F s 32GB pamětí a slotem pro microSD karty. 

Klepněte pro větší obrázek
Výpis veškerých hardwarových variant Samsungu Galaxy Note 4, evropská verze má označení SM-N910F

Screenshoty AnTuTu ukazují na to, že Galaxy Note 4 bude disponovat Snapdragonem 805 (APG8084) se čtyřmi jádry Krait 450 taktovanými na 2,5 GHz (stejně, jako u dříve představeného Galaxy S5 LTE-A) či alternativně 64bitovým Exynosem 5433 vlastní výroby s osmi jádry (4 × Cortex-A57 + 4 × Cortex-A53). U slabší čtveřice je uváděn takt 1,3GHz, u výkonnějšího čtyřjádra frekvenci neznáme. Operační paměť má u obou verzí kapacitu 3GB, velikost ROM je pak 32 GB. Spekuluje se však i o 16 a 64GB verzích, u případné trojice se počítá i se slotem pro microSD karty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail ARM Cortx-A57 a optimalizace šířky pásma u grafického adaptéru ARM Mali-T760

Se Snapdragonem se pojí grafický čip Adreno 420 (40% zefektivnění možností zpracování obrazu vůči Adreno 330), s Exynosem zase Mali-T760. Bude se jednat o šestnáctijádrový grafický čip taktovaný na 600 MHz se čtyřnásobnou energetickou efektivitou vůči modelu Mali-T604.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě základní hardwarové linie prozradil benchmark AnTuTu, Note 4 bude podstaven na čtyřjádrovém Snapdragonu 805 i na osmijádrovém Exynosu 5433. V testech však dopadla lépe varianta s procesorem vlastní výroby

Co se týká výkonu, je osmijádrový Exynos v kombinaci s QHD displejem zatím nepředstavené novinky v benchmarku AnTuTu daleko lépe ohodnocen. Smartphone atakuje čtyřicetitisícovou hranici zejména díky lepším bodům za procesor a 3D rendering. Verzi se Snapdragonem nadělil AnTuTu 35 tisíc bodů. Galaxy Note 4 bude nově využívat Wi-Fi čip Broadcomm BCM4358, změna nastala i u NFC, kde bude čip NXP PN547C2 nahrazen modulem S3FWRN5 vlastní výroby. Pro model s Exynosem bude připraven LTE modul Cat.6 XMM7260 od Intelu.

Klepněte pro větší obrázek
Exynos 5433 je 64bitový procesor, skládá se ze čtyř jader Cortex-A57 a čtyř jader Cortex-A53, které ovšem mohou běžet všechny současně či jednotlivě kombinovaně. Na vysokém výsledku se podepsal i grafický čip Mali-T760 a rychlejší přístup do RAM 

Systém a grafické úpravy

Na systémové úrovni bude připraven Android 4.4.3 KitKat a chybět nebude ani grafická nadstavba TouchWiz. S velkou pravděpodobností se bude vzhledově podobat současnému vzhledu grafiky uživatelského rozhraní v Galaxy S5. Očekáváme opět interakci s dotykovým perem S Pen a spoustu režimů a systémových úprav.

Prví novinkou má být „Swipe to launch Monitor Launcher", tedy možnost probuzení telefonu či spouštění aplikací dotykovými gesty (např. fotoaparátu) na zdánlivě vypnutém displeji. Funkce „Smart Fingerprint" má využít plochu domovského tlačítka, které slouží pro snímání otisků prstů, k tomu, aby mohly být různými posuny do stran spouštěny přiřazené aplikace. „Multi Network for Booster" má být podobný k současné podpoře Stahování, vypadá to však, že nebude omezen jen na LTE sítě ale rozšíří se i na pomalejší mobilní datové přenosy.

Klepněte pro větší obrázek
Profil UAProf ze stránek Samsungu potvrzuje, že bude Galaxy note 4 disponovat displejem s rozlišením 2 560 × 1 440 pix

Samsung Galaxy Note 4 bude představen zítra, tedy v předvečer otevření veletrhu IFA v Berlíně pro novinářskou obec. Oficiální představení budete moci sledovat v živém streamu na YouTube stránkách Samsungu. Masová výroba Galaxy Note 4 začala údajně již koncem června, takže se očekává jeho zahájení prodejů již ve druhém zářijovém týdnu.

Zdroj: Sammobile, Phonearena, Antutu

Původní článek vyšel 23. června, 1. září byl doplněn o další podrobnosti.

Diskuze (8) Další článek: Nejtenčí je ještě tenčí: Gionee Elife S5.1 měří pouhých 5,15 mm

Témata článku: Samsung, , , , , , , , LG G3, LG G3 32GB, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Core, Samsung Galaxy Core Advance, Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Note 3, Samsung Galaxy Note 3 Neo, Samsung Galaxy Note 3 Neo Duos, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S5, Note, Laka, Upravená verze, Sam,