Samsung chystá hodinky s Androidem Wear a Tizen vyšší třídy

Produktová roadmapa a chování Samsungu se ani v letošním roce nezmění, alespoň to tvrdí portál The Verge. Samsung opět nabídne celou plejádu navzájem si blízkých telefonů s Androidem, zanedlouho se pustí do Tizenu a překvapivě letos představí ještě jedny chytré hodinky, které poběží na Androidu Wear.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Gear 2, Gear 2 Neo a Gear Fit nebudou jediné letošní hodinky Samsungu, chystá se ještě jedne model s Androidem Wear

Loňské hodinky Samsung Galaxy Gear díru do světa neudělaly. Samsung si upravil běžný Android k obrazu svému, což se údajně nemělo líbit Googlu, protože jihokorejský nedodržel stanované Android Guidelines pro uživatelské rozhraní, které v době svého vzniku nepočítalo s umístěním Androidu do nositelných zařízení. Spekuluje se i o tom, že součástí nedávno podepsané licenční dohody Samsungu a Googlu bylo to, že korejci nebudou nadále pokračovat ve vývoji „svého“ Androidu pro chytré náramky a hodinky. Není proto divu, že Samsung využil zadní vrátka a tak do dalších očekávaných hodinek Gear druhé generace integroval Tizen. Stranou pak stojí náramek Gear Fit, postavený na neznámém RTOS se základní instrukční sadou a nulovou aplikační rozšiřitelností. Krátce po představení hodinek s Tizenem oznámil Google nový Android Wear, který bude určen přímo pro chytré hodinky a další nositelná zařízení. Trh se tak potenciálně rozdělil na dva možné tábory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Android Wear bude založen na chytrých kartách Googlu a Voice Actions, ty však zatím neumí česky

V rozhovoru pro Reuters odhalil víceprezident produktového plánování Samsungu, Hankil Yoon to, že Samsung si vybere i třetí směr wearables zařízení, tedy vytvoření dalších hodinek, tentokrát postavených na Androidu Wear. Yoon zmínil, že hodinky budou představeny v pozdější části letošního roku, nabízí se tak např. zářijový termín veletrhu IFA v Berlíně. Yoon dále hovořil i o Tizenu, jehož reputace poslední dobu pravidelně klesá, zejména v důsledku častých odkladů. Vlajková loď Tizenu bude představena ještě ve druhém čtvrtletí, tedy nejpozději do konce června. Samsung počítá s tím, že bude v jeho portfoliu i nadále dominovat Android, Tizen a Windows Phone zařízení budou k dispozici na vývojových trzích, kde není Android až tak dominantním hráčem.

Zdroj: Reuters, Theverge

Váš názor Další článek: Samsung chce prodat 35 milionů Galaxy S5, pomůže i modrá

Témata článku: Samsung, , , , , , , Samsung Galaxy, Hod, Letošní hodinky, Wear, Sam, Samsun, #Android, Android Wear, Produktové plánování, ,