První Tizen od Samsungu se blíží, chystá se model GT-I8800

Samsung nám smartphone s Tizenem slibuje od loňského roku, původně měl být představen ve třetím čtvrtletí roku 2012, v srpnu jsme se pak dozvěděli, že byl projekt přesunut na rok 2013. V současné době se však objevuje informace o chystaném modelu GT-I8800, který bude u jihokorejského výrobce prvotinou s operačním systémem Tizen. Samsung si neuhlídal globální download centrum, ve kterém se tento model objevil, pravděpodobně i se svou LTE verzí GT-I8805. Zdroj z japonského fóra se dokonce dostal k zařízení GT-I8800, u kterého zjistil následujícího User Agenta:

Mozilla/5.0 (Linux; U; Tizen 2.1; en-us; SAMSUNG GT-I8800) AppleWebKit/537.1 (KHTML, like Gecko) Version/2.1.0 Mobile

Tato informace pak dává za pravdu, že se první Tizen od Samsungu chystá na trh s verzí systému 2.1. My jsme si doposud zkoušeli na emulátoru vzhled pouze „čistého“ čistého Tizenu 2.0, předpokládáme však, že jej Samsung ještě zabalí do grafického rozhraní TouchWiz. Samotný systém je postaven na monolitickém jádru linuxu a je založen na HTML5 a JavaScriptu. Díky vrstvě ACL (Application Compatibility Layer), bude možné na zařízeních s Tizenem spouštět i aplikace a hry původně napsané pro Android:

Otázkou však zatím zůstává, do jaké třídy budeme moci zařadit chystaný model GT-I8800. Samsung se netají tím, že Tizen dostanou zařízení nižších a středních tříd, což by teoreticky mohlo vyústit v úplném nahrazení Androidu v low-end zařízeních Tizenem. Aby ale Samsung upoutal pozornost na nový operační systém, premiéra by se ideálně měla nést ve stylu zařízení s hardwarem podobným modelům Galaxy S III či Galaxy S4. Datum představení prvního Tizen smartphonu je zatím neznámé, odhadujeme jej nejdříve u příležitosti vývojářské konference Tizenu (22. - 24. května), případně až v období veletrhu IFA 2013 v Berlíně (6. - 11. září).

Diskuze (21) Další článek: Samsung Galaxy Core: dualSIM inspirovaný Galaxy S4

Témata článku: Samsung, , , , Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsun, Géčko, Model, Mode, Sam