První screenshoty Tizen OS: ve stopách TouchWiz Nature UX

Již jsme vám ukazovali vzhled chystaného operačního systému Tizen postaveném na HTML5, ve kterém má prsty Samsung společně s Intelem. Jednalo se o snímky systému z emulátoru, na internetu se ale v posledních dnech objevily první snímky systému z reálného zařízení. Samsung v brzké době plánuje představit své první smartphony s Tizenem, jejichž první konkurencí bude zejména Firefox OS. Ve své, zatím poslední, vývojové fází Tizen 2.1 dostal systém do vínku grafickou nadstavbu TouchWiz, která z pohledu grafiky nabízí podobné zpracování, jako obdobná grafická nadstavba u Samsungů s Androidem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka multimediálního přehrávače, menu fotoaparátu a přetáčení obrazu u webového prohlížeče a e-mailového klienta

Na snímcích, pravděpodobně vývojářského zařízení, si můžeme povšimnout poměrně poutavého uživatelského rozhraní, ve kterém dominuje spodní řada virtuálních tlačítek včetně zpětné šipky v pravém dolním rohu. Samotná platforma bude disponovat vlastním aplikačním obchodem, Tizen Store by měl nabízet pouze HTML5 obsah. Podle dostupných informací bychom se měli dočkat i kompatibility s Android aplikacemi, a to díky programové vrstvě ACL, která bude u zařízení s Tizenem implementována. Samotná prvotina Samsungu by měla disponovat displejem s rozlišením 1280 x 720 pix a vícejádrovým procesorem s jádry Cortex-A9. Samsung však s představením nového systému otálí, takže stále není jasné, zdali se jej dočkáme ještě v letošním roce nebo až v tom příštím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie vývojového zařízení Redwood ukazují, že Samsung v Tizenu počítá i s aplikací S Voice nebo se zrcadlením obrazu AllShare či s rychlými přenosy přes Wi-Fi Direct pojmenované jako S Beam
 

Agentura ABI research dokonce vydala tvrzení, podle kterého se Tizen stane ještě v roce 2013 pátým největším mobilním OS na světě. Stát se tak má zejména díky silné podpoře Samsungu a Intelu spolu s participujícími operátory, v Evropě se to týká operátorů Orange a Vodafone, v Asii se pak k podpoře hlásí operátoři KT, NTT DoCoMo a SK Telecom. V rámci pěti let je systému předpovídán takový úspěch, že má vyrůst až na třetí pozici mezi nejpoužívanějšími mobilními systémy. Prognózy se dějí v čase, kdy systém ještě není k dispozici ani v jenom mobilním zařízení, takže se nám zdají poměrně předčasné. Ze všeho nejvíce bude záležet na tom, jaký prostor Tizenu ve svém portfoliu vytvoří samotný Samsung. Klíčovou otázkou také je, zdali budou Tizen zařízení pouze v nižších patrech produktového portfolia nebo budou konkurovat i high-end Androidům od Samsungu.

Zdroj: Sammobile

Diskuze (14) Další článek: Nové Mapy.cz: stáhněte si celou ČR do mobilu

Témata článku: Samsung, , , , , , Nature, Poslední vývoj, Stop, Stopa, Sto, Screen, NAT, Reálné zařízení, Rychlý přenos, Screenshot, První screenshot