Proč byla u Galaxy S III použita PenTile matice?

Již krátce po představení Samsungu Galaxy S III jsme pod články vídali komentáře, které se dotazovaly na to, proč Samsung na 4,8" Super AMOLED displeji s rozlišením 1280 x 720 bodů použil zastaralou matici PenTile? U modelu Galaxy S II a jeho AMOLED zobrazovače se setkáváme s klasickým RGB modelem (se subpixely Red - Green -Blue), PenTile matice má vzorec RGBG, tedy na každý červený nebo modrý subpixel připadají dva zelené. To může mít za následek menší ostrost obrazu případně problémy s barevností. Na druhou stranu klasické AMOLED displeje s RGB modelem mohou více trpět na vypalování barev (modrý subpixel častokrát odchází nejdříve) a Samsung si u tak velkého displeje nebyl jist, že se mu podaří zaručit jeho absolutní bezchybnost. Vsadil tak na osvědčenou PenTile matici, aby mohl zaručit delší životnost displeje. V případě Galaxy S III se díky vysoké hustotě obrazových bodů nemusíte obávat, že by byla PenTile matice viditelná (tak jako v případě Galaxy S), výslednou kvalitu obrazu to nijak neovlivní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Subpixely v podání Galaxy S II a Galaxy S III (PenTile matice)

Galaxy S III byl představen začátkem května a na český trh se dostane 4. června. Čekání si můžete zkrátit přečtením našeho preview z představení telefonu.

Diskuze (89) Další článek: GMapCatcher: Uložte si webové mapy do počítače

Témata článku: Samsung, , Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II, Samsung Galaxy S III, Pen, GAL, Galaxy s, PenTile matice, Vypalování, Pro +, Mat, Matice