Potvrzeno: Mapy Nokia Here míří na Android, iOS a asi i do hodinek

Už dříve jsme vás informovali, že povedené mapy Nokia Here míří i mimo svoji domovskou platformu Windows Phone – na Android a iOS (viz níže). V rozhovoru pro The Next Web se výkonný ředitel Nokie Sean Fernback rozpovídal o podrobnostech.

První budou Androidy od Samsungu, následovat bude platforma Android jako celek a až pak přijde na řadu Apple iOS. Aplikace pro Android je prý již hotová, zato iOS má k dokončení dále. Obě přitom vznikají od nuly, i když už na iOS (ta byla špatná) i Androidu (viz Nokia X, aplikace také slabší) byly.

Klepněte pro větší obrázek 
Spolupráce s donedávna konkurenčním Samsungem vypadá zajímavě. Finové s Korejci jednali o navigační aplikaci pro chytré hodinky. Jestli byla jednání úspěšná, bychom se měli dozvědět už brzy.

Zajímavě zní také vyjádření o útlumu vývoje aplikace pro Windows Phone a přesun prostředků na dvě větší platformy. Smlouva mezi Microsoftem a Nokií o využívání Here map mi začíná být stále větší a větší záhadou a čím dál víc si začínám myslet, že není moc dobře postavená (z pohledu Microsoftu).

Jestli by pro „softies“ nebylo lepší, kdyby při nákupu mobilní divize vytáhli z prasátka o pár dolarů navíc. Mohli koupit i mapy a Windows Phony by si zachovaly svou konkurenční důvodu. Takhle má „zbylá“ Nokia svobodu a dělá to, co je pro ni logické – chce dostat své mapy mezi co nejvíce uživatelů, a tak je pošle na Android a iOS.


Původní článek vyšel 4. září s následujícím nadpisem:

To je na malou oslavu: mapy a navigace Here přijdou na Android a iOS

Microsoft si s koupí mobilní divize Nokie u finského zbytku firmy vymínil možnost používat mapy a navigaci Here ve svých Windows Phonech. Co už si ale evidentně nedomluvil, je exkluzivita na tuto bezesporu kvalitní službu. Před několika dny jsme vás informovali, že mapy Here dostanou Samsungy s Androidem, podle výkonného ředitele Nokie Seana Fernbacka to tím ale nekončí.

V rozhovoru pro The Wall Street Journal uvedl, že ještě do konce roku se mapy Here dostanou na platformy Android (tedy nejen Samsung) a Apple iOS. Přitom si zachovají všechny atributy, které jsou tak skvělé na Windows Phonech – aplikace bude zdarma, umožní uložit mapy pro offline použití a chybět nebude ani navigace. Jinými slovy, platforma Windows Phone brzy přijde o exkluzivitu a jeden ze svých velkých konkurenčních trumfů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ukázka androidí verze aplikace Nokia Here

Fernback také řekl, že Nokia v dohledné budoucnosti nehodlá své služby Here pro koncové zákazníky zpoplatňovat. Cíl je jednoduchý – dostat je k co největšímu počtu uživatelů, sbírat od nich data z terénu a služby tak dále zdokonalovat. Vydělávat chce Nokia zejména na automobilkách, kterým tak bude moci nabídnout kvalitní produkt. Kdo z této zprávy nebude mít radost, jsou zavedení výrobci navigačních aplikací, kteří brzy přijdou o většinu svého byznysu.

Diskuze (82) Další článek: App Store od Applu vytvořil v Evropě už 629 tisíc pracovních míst

Témata článku: Nokia, , , , , , Nokia X, Nokia X+, Hod, The Next Web, Exkluzivita, Android / IOS, #Android, Mir, Pot,