OpenROV Trident: invaze dronů pod hladinu

Trident je v podstatě normální dron. S drobnou změnou – místo vzduchu létá vodou. Můžete tak prozkoumávat, točit a mapovat vodní svět.

Obyčejný dron má dnes kde kdo, podvodní dron je ovšem rarita. O jejich rozšíření se nyní pokuší společnost OpenROV se svým prvním podvodním dronem Trident. O první pokusy se pokoušela už před čtyřmi lety, ale až teď přišla s finálním produktem. Cílem bylo vybrat na Kickstarteru alespoň 50 000 dolarů, tuto částku se však podařilo více než desetinásobně překonat už 35 dní před koncem výběru. O odbyt by tedy nouze být neměla.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Trident nabídne trojici turbín, díky kterým dokáže plout rychlostí až 2 m/s

Trident je od základu navržen, aby s ním šlo pod vodou snadno manévrovat. Pohyb ve vertikální a horizontální ose zajišťuje trojice trysek, díky kterým dokáže dron vyvinout rychlost až 2 m/s. Jelikož voda není ideálním prostředím pro šíření radiových vln, je dron připojen 25 metrovým kabelem k plováku s Wi-Fi modulem. Díky němu můžete dron bezdrátově ovládat skrze tablet/notebook, či sledovat živé video. Pokud by vás délka kabelu přeci jen limitovala, můžete si dokoupit stometrový. Uvnitř dronu se nachází vestavěná baterie, která přístroj dovede pohánět až 3 hodiny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Dron má kompaktní rozměry 400 × 200 × 80 mm, v případě potřeby se tak vejde i do tašky.

Dron je vybaven šesticí LED, které mají poskytovat dostatečné osvětlení pro HD kameru, díky které je možné živě sledovat, co se děje pod vodou, nahrávat video, případně pomocí speciálního softwaru vytvořit 3D model prozkoumávané oblasti. Trident také podporuje Google Cardboard či Oculus Rift, takže si záběry můžete užít i ve virtuální realitě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pomocí kamerky můžete sledovat situaci pod vodou, případně si vytvořit 3D model dna.

Výhodou dronu je jeho otevřenost, díky open-source softwaru si ho můžete upravit k obrazu svému. Přesto že se OpenROV snaží zařízení dostat více k běžným uživatelům, je cena 1 199 dolarů (25 500 Kč) dosti sebevědomá, pokud by jste však chtěli rovnou celou flotilu (5 kusů), zaplatíte 3 699 dolarů (90 000 Kč). Ke koncovým zákazníkům by se první kusy měly dostat v listopadu příštího roku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Díky svému hydrodynamickému tvaru se Trident pod vodou obratně pohybuje a lze ho snadno ovládat.

Zdroj: Kickstarter

Diskuze (4) Další článek: Intel pracuje na univerzálním standardu pro moderní stylus

Témata článku: , , , , , Invaze, Trident, Dron, TRI, Hlad, Živé video, První kus, Wi-fi modul,