Oboustranný USB konektor pro mobily? Už aby to bylo

USB konektor tak, jak jej známe dnes, má snad už své dny sečteny. Již vloni byla sdružením USB Implementers Forum, které se stará o rozvoj jednoho z nejrozšířenějších světových elektronických standardů, na papíře představena technická specifikace nové verze USB 3.1. Nyní implementátoři ukazují jednu z možných podob takového konektoru. V ideálním případě by několik různých velikostí (klasické USB, miniUSB, microUSB) měla nahradit a konektor by měl být navíc oboustranný, podobně jako Lightning od Applu.

Klepněte pro větší obrázek
Oboustranný konektor Typ C bude ze všech dosud používaných USB řešení zdaleka nejelegantnější (obr. USB Implementers Forum)

Kvůli zpětné kompatibilitě se staršími zařízeními se budou také USB 3.1 kabely vyrábět s konektory, které již důvěrně známe (Typ Standard A jako klasický konektor ve většině notebooků a počítačů, Typ Micro B 2.0 používaný ve většině současných smartphonů a obludný desetipinový Typ Micro B 3.0 používaný u externích hard disků a také např. na Samsungu Galaxy S5 a Note 3). Naprosto nový bude ovšem Typ C, který v rámci USB 3.1 přinese kompaktní konektor zhruba o velikosti současného typu Micro B 2.0, ale s oboustranným provedením. U kabelu s konektory C-C tak bude naprosto lhostejné, nejen který konec strkáte do kterého zařízení, ale také jakou stranou konektor do zdířky vkládáte.

Klepněte pro větší obrázek
Nový konektor Typ C USB 3.1 v sousedství o poznání většího klasického Typu A (obr. USB Implementers Forum)

Uvedené nákresy jsou zatím pouze ilustrativní, ale finální podoba konektoru Typ C se od nich pravděpodobně příliš lišit nebude. USB 3.1 samo o sobě přinese i další výhody. Předně je to vyšší propustnost dat až 10 Gb/s, což je dvojnásobek dnes nejvyššího komerčně užívaného USB 3.0. Přes USB už se nyní budou moci dobíjet i náročnější periferie, což dosud například u většiny tabletů nebylo možné. USB 3.1 nabídne tři dobíjecí profily o hodnotách 2A na 5V, 5A na 12V a 5A na 20V. Současné specifikace dokázaly nabídnout maximálně 1,5A dobíjecího proudu.

Zatím není známo, kdy se USB 3.1 začne komerčně nasazovat do elektronických zařízení. Konektor typu C by se ale mohl stát novým standardem pro nabíječky mobilních zařízení, které budou muset v zemích Evropské unie do tří let používat povinně všichni výrobci (více zde).

Diskuze (30) Další článek: Google poodhalil Project Ara. Jak si budeme skládat mobil? [video]

Témata článku: , , , Samsung Galaxy S5, Hard disk, Finální podoba, Mobil, Pro +, MOBI, Klasický konektor, USB Implementers Fórum, USB, Klasické usb, Technická specifikace, Implementers Fórum