O2 účtuje chybně data v roamingu. Zákazníky odškodní

Evropská regulace nařizuje od července počítat data přenesená v roamingu po 1 kB. O2 ale opomnělo tuto novinku do svých systémů zapracovat.

Telefónica bude muset připsat zhruba milion korun jako kompenzace na účty svých mobilních zákazníků. Týká se to klientů, kteří v období od 1. července do konce tohoto týdne používali nebo používají v zemích Evropské unie mobilní internet v roamingu bez datového balíčku. Operátor účtuje přenesená data po 100kB jednotkách, což je v rozporu s nařízením EU. Na pochybení operátora upozornila MobilMania.cz. Nesprávně vyúčtovanou částku bude O2 plně kompenzovat.

Data v roamingu figurují jako samostatná entita bez ohledu na hlasový tarif. V základním stavu každý zákazník O2 platí za jeden přenesený megabajt v zemích Unie 20 Kč. Výše faktury se tak i při občasném surfování může vyšplhat docela vysoko. Zákazníky proto před nechtěnou útratou od loňska chrání limit ve výši 50 eur a letos k němu přibyl Evropskou unií nastavený cenový strop pro 1 MB přenesených dat. Jinou ochranou je aktivace cenově pevného zvýhodněného balíčku, v němž vycházejí data zpravidla až desetkrát levněji. 

Účtování dat v cizině vzhledem k složitějším procesům výměny dat mezi operátory obvykle neprobíhá po jednotkách jako u domácího internetu v mobilu, ale po větších paketech. Telefónica účtovala po 100 kB data po celém světě. Jenže po nabytí platnosti regulační směrnice o roamingu v EU už musí všichni evropští operátoři od 1. července letošního roku účtovat shodně po 1 kB.

Kompenzace v příští faktuře

Telefónica se na tuto změnu připravila u výhodnějších balíčků, které účtuje po 1 kB nad rámec povinnosti dokonce i mimo země Evropské unie. Na základní datový tarif se ale zapomnělo a systémy nadále počítají po 100 kB. V důsledku zaokrouhlení na stovky kilobajtů došlo u zákazníků k navýšení částky účtované na faktuře, přičemž nejčastěji se jednalo o částku okolo 7 Kč za celou dobu pobytu v zahraničí. Prodatovaná suma u zákazníků, kteří surfovali intenzivněji, se pak pohybuje v průměru okolo 17 Kč.

„V souvislosti s touto chybou jsme doposud nezaznamenali žádné reklamace, proto děkujeme redakci MobilMania.cz za včasné upozornění,“ uvedl mluvčí Telefóniky Hany Farghali. Telefónica své pochybení plně uznává a všechny dotčené zákazníky bude kompenzovat a vrátí jim nesprávně naúčtovanou částku. Národní regulátor (ČTÚ) může za nesprávné účtování udělit operátorovi pokutu až několik milionů korun.

Podle informací, které má MobilMania.cz k dispozici, se nesprávné účtování dat v roamingu v daném období dotklo více než 50 tisíc zákazníků. Operátor se všem takovým, kteří obdrželi nebo teprve obdrží chybné vyúčtování, omlouvá a škodu jim nahradí v plné výši. V případě předplacených karet dojde k dobití kreditu, u smluvních zákazníků bude operátor řešit kompenzaci formou slevy v následujícím zúčtovacím období. Podrobnější informace najdou zákazníci ve svém příštím vyúčtování.

Diskuze (15) Další článek: Samsung zatopí Nokii, chystá Galaxy S III s WP8

Témata článku: , , , , Data, Proces výměny, Národní regulátor, Zak, ODS, Zákaz