Nositelnou elektroniku čeká napřesrok boom. Nejen kvůli ceně

Zájem o nositelnou elektroniku (wearables) zažívá od loňského roku mírné ochlazení, v příštím roce by se pak nejrůznějších chytrých náramků, sportovních hodinek či dalších fitness monitorů mělo celosvětově prodat lehce přes 68 milionů kusů, což oproti roku 2013 představuje pokles o zhruba pět milionů. Předpokládá to analytická společnost Gartner s tím, že “velký návrat“ zažijí tato zařízení napřesrok, kdy dojde k nástupu cenově dostupnějších modelů.

Příští rok bude podle analytiků prodáno na 68 milionů těchto zařízení, o dva miliony méně než letos. Jde však o dočasný propad v prodejích, který je podle společnosti Gartner dán vzájemnou překrývající se funkcionalitou chytrých náramků, fitness trackerů a chytrých hodinek.

Klepněte pro větší obrázek

Pro rok 2016 už analytici opět predikují růst, kterému pomůže víceúčelový design a modely s cenově dostupnými displeji. „Zákazníci si budou moci data integrovat ze svých nejrůznějších zařízení pod jedním uživatelským účtem a následně je analyzovat. Iniciativy společností jako Apple (HealthKit), Google (Google Fit), Microsoft či Intel a dalších budou vytvářet celou infrastrukturu pro tento trend ve zdraví a fitness,“ předpověděla Angela McIntyre z firmy Gartner.

„Skokanem“ mezi wearables by se pak podle predikcí měla stát oblast chytrého oblečení. Ve středu pozornosti stojí třeba chytré trikoty, které prý rychle začnou používat sportovci a trenéři profesionálních týmů k vyhodnocování výkonů. V roce 2016 by navíc měli všem kategoriím wearables v prodejích dominovat. 

Diskuze (10) Další článek: 10 nejlepších klasických mobilů [Vánoce 2014]

Témata článku: , , , Nejrůznější zařízení, Elektron, Apple HealthKit, Fit e, Triko, Nos, Boom, Apple Health