Nokia uvolní navigaci Here pro konkurenční značky

Koncem tohoto týdne si uživatelé všech telefonů s Windows Phone 8 mohou těšit na mapové HERE aplikace společnosti Nokia. Dosud byly jen pro Lumie.

Dlouho byla bezplatná navigace velkou konkurenční výhodou finských Lumií. Při představení nových Windows Phone 8 v listopadu loňského roku však byla oznámena dostupnost této offline navigace Here Drive (dříve Nokia Drive) pro všechna zařízení s Windows Phone 8. Skutečného uvolnění i pro jiné telefony než Nokia Lumia se ale dočkáme až koncem tohoto týdne. Nokia však podmínky pro stažení a používání této aplikace rozdělila do několika kategorií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Součástí Here Drive+ bude i služba My Commute, která vás upozorní na možná zdržení.

Budeme rozlišovat čtyři druhy aplikací, které umožní stahovat z jiných než finských telefonů. Mezi ně patří mapové podklady Here Maps, vyhledávač spojení Here Transit, hlasová navigace s lokální licencí Here Drive a konečně hlasová navigace s globální licencí Here Drive+. Všechny je budou moci zdarma využívat pouze majitelé současných modelů Nokia Lumia 620, 820, 920, 925 a budoucích vrcholných modelů této značky.

Klepněte pro větší obrázek
Kompletní přehled dostupnosti a cen jednotlivých aplikací.

Těm, co vlastní Lumii 520 nebo 720 bude umožněno využívat zdarma prvních třech aplikací. Pokud budou chtít využít globální licence pro navigaci, zaplatí za ni 15,49 Eur (400 Kč). Stejně na tom budou také uživatelé telefonů Windows Phone 8 v několika vybraných zemích (Francie, Itálie, Kanada, Mexiko, Německo, Španělsko, USA a Velká Británie). První tři jmenované aplikace budou zdarma ke stažení ve Windows Phone Storu. Za globální licenci k navigaci si opět budou muset připlatit 15,49 Eur.

Uživatelům z ostatních zemí, tedy včetně České republiky, stáhnou zdarma pouze mapy Here Maps. Už Here Transit totiž bude zpoplatněný, a to částkou 1,99 Eur (50 Kč). Ke stažení vůbec nebude k dispozici navigace s lokální licencí, a to ani za poplatek. Pokud tak budete toužit po hlasové navigaci Here Drive+, připravte si 34,99 Eur (900 Kč).

Nedalo se očekávat, že by se Nokia svých map a navigace vzdala jen tak. Proto by zpoplatnění navigace Here Drive+ nemělo nikoho překvapit. I tak je cena nižší než například u konkurenčního Navigonu. Zamrzí tak pouze různý metr finančního ohodnocení aplikace pro různé země.

Diskuze (25) Další článek: Verizon Delphi: palubní počítač na displeji mobilu

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia Lumia 620, Bezplatná navigace, Pro +, Finanční ohodnocení