Nokia Lumia 630: proti levným Androidům [recenze]

Nokia Lumia 630 DS je první Windows Phone se dvěma SIM. Přičtěte skvělou cenu, bezplatnou navigaci a máme tu hit. Není ale bez chyb…

Nokia (potažmo Microsoft) už vyslali zástupce do všech kategorií, mimo jediné. Levné telefony, výkonné telefony, velké phablety, fotomobily, ale smartphone s operačním systémem Windows Phone a podporou dvojice SIM karet, ten doposud chyběl. Ti, kdo na takovýto telefon čekali, se nyní dočkali s dnes testovanou Nokií Lumia 630 DS. Začlenění podpory dvojice SIM karet do systému nepůsobí nijak násilně a Microsoft i poměrně dobře vymyslel jejich rozlišení. Co přesně podpora dvojice SIM karet obnáší, jaká Lumia 630 DS vlastně je a co za novinky si Nokia nachystala do aktualizace Lumia Cyan, která doplňuje operační systém Windows Phone 8.1, tedy nejnovější verzi "redmondských oken", to odhalí řádky následující recenze.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia Lumia 630 DS na produktových snímcích výrobce

Po prvních minutách testování:

  • Systémová tlačítka jako součást displeje se nepoužívají moc dobře.
  • Chybí hardwarová spoušť fotoaparátu? Stál tento ústupek za to?
  • Fotoaparátu chybí LED dioda, takže v noci se skoro nedá fotit.
  • Nokia (Microsoft) začali používat nové krabičky, modré odzvonilo.
  • Reflexní oranžová je super barva, ani mint nemusí vypadat špatně.
  • Chybějící senzor jasu a přiblížení, to v Nokii snad nemyslí vážně?
  • Navigace HERE Drive+ je skvělý bonus.
  • V krabičce je jen nabíječka? Až tak se muselo šetřit?

Nokia Lumia 630
rozměry a hmotnost: 130 × 67 × 9,2 mm, 134 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 480 × 854, 218 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 830 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8.1 (Blue)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
24 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nokia Lumia 630 Dual SIM
rozměry a hmotnost: 130 × 67 × 9,2 mm, 134 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 480 × 854, 218 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 830 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon 400 (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Microsoft Windows Phone 8.1 (Blue)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus
26 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Barvami vpřed!

Ano, právě barva je to první, co vás na telefonu zaujme. A to v jakémkoliv barevném provedení. Žlutá Nokii vždy šla, testovaná reflexní oranžová je super a mint už na fotkách vypadala skvěle. Konzervativní bílá a černá jsou potom samozřejmostí. Lumia 630 DS je prostě od pohledu hravý telefon. Konstrukčně je řešen tak, jak je pro Lumie obvyklé. Displej se všemi vnitřnostmi je zasazen do polykarbonátové vaničky, která z čelní strany tvoří okolo displeje zajímavý barevný rámeček. Celá úprava telefonu je navíc matná a telefon tak skvěle sedí v ruce, neklouže. Jen ovládací tlačítka na pravém boku jsou lesklá, alespoň ale dostatečně vystouplá.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Barvy se Nokii povedly, jako vždy. Co říkáte?

Když se na Lumii 630 DS podíváte pořádně, zjistíte, že z čelní strany zmizela trojice systémových kláves. Ano, od verze systému Windows Phone 8.1 umí i Microsoft zobrazovat tlačítka jako součást displeje a tak můžeme oprávněně tvrdit, že je čelní strana neefektivně využita, pod i nad displejem je poměrně dost místa. Tentokrát ho nelze ospravedlnit tím, že je tomu tak proto, aby se tlačítka při spodní hraně pohodlně tiskla a telefon nevystřeloval z ruky. Ne, u tohoto smartphonu jsou tlačítka od spodní hrany daleko dostatečně.

Všechny karty pod kapotou

Lumia 630 DS je na vnější popis přístroje poměrně nudné zařízení. Bližší pohled na čelní stranu odhalí pouze výřez na hovorový mikrofon ve spodní části, mnohem větší výřez na hovorový reproduktor v části horní, a to společně s logem Nokia. Pak byste zde samozřejmě hledali senzory, jenomže marně. Lumia 630 DS nemá ani senzor okolního jasu, a tak lze podsvícení displeje regulovat pouze manuálně v nastavení (ve třech krocích intenzity), nemá ale ani senzor přiblížení, který by vypínal displej při příchozím hovoru. Displej se ale naštěstí vypíná, jen k tomu Nokia vymyslela speciální algoritmus, který při aktivním hovoru a dotyku na velké ploše displeje pozná, že se jedná o ucho/tvář, a displej tak vypne. Nebyl by jednoduchý senzor levnější, než programování takovéto funkce?

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Detaily na prvky, které narušují celistvost zadního krytu. Popravdě řečeno, moc jich není.

Boky přístroje také nabízejí o něco méně, než jsme zvyklí. Spodní hrana skýtá místo pro microUSB konektor, horní hrana potom sluchátkový 3,5mm Jack. Ten je umístěn u levého okraje, zatímco systémový konektor uprostřed. Popis boků zahájíme i skončíme na pravé straně, levá je totiž zcela holá. Na bocích tak najdeme pouze dvojkolébku hlasitosti a zamykací tlačítko, oboje poměrně tuhé na pohodlný stisk. Hardwarová spoušť fotoaparátu už nově není povinným parametrem a tak ji zde Nokia neosadila. Fotoaparát sice dostál spousty změn a mnohem rychleji a spolehlivěji reaguje a pořizuje snímky dotykem prstu, jenomže pohodlný úchop a stisk tlačítka je a vždy bude lepší, než "matlání po displeji", kterým si navíc s telefonem hnete a říkáte si tak o pěkně rozmazaný snímek.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Lumia 630 DS se dobře drží v ruce. Povrchová úprava je matná a telefon tak neklouže.

Pokud se podíváme na záda telefonu, opět zapláčeme. Lumia 630 DS totiž nemá ani přisvětlovací LED diodu, opravdu se šetřilo, kde se dalo. Zadní strana tak nabízí útočiště pouze mírně zapuštěné čočce fotoaparátu, druhému logu Nokia a výdechu hlasitého reproduktoru, jež se sice zdá miniaturní, ale pod ním se nachází poměrně veliký a rozhodně hlasitý zdroj zvuku. Jak hlásá mezititulek, přístup ke slotům na karty najdeme až po sejmutí krytu. Pod baterií o kapacitě 1830 mAh najdeme slot na paměťovou microSD kartu, která je podporována až do velikosti 128 GB, a dále slot na první microSIM kartu. Druhá microSIM karta se vkládá z vnější strany přístroje, pro přístup k ní tedy stačí sejmout kryt.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Všechna paráda se ukrývá pod zadním krytem, potažmo pod baterií.

A jak si stojí Lumia 630 DS rozměrově? Lehké plýtvání místem nad i pod displejem, vzhledem k tlačítkům, která jsou součástí displeje a vzhledem k absenci senzorů, již bylo zmíněno. Při osazení zobrazovačem s úhlopříčkou 4,5" jsou rozměry 130 × 67 × 9,2 mm lehce nadprůměrné a mohly by být menší. Váha se zastavila na 134 gramech, což obecně odpovídá průměru, který má na svědomí především baterie.

Témata článku: Microsoft, Nokia, , , , , , Nokia Lumia 1020, Nokia Lumia 1320, Nokia Lumia 1520, Nokia Lumia 630, Nokia Lumia 630 Dual SIM, Speciální algoritmus, Moderní vzhled, Levný android, Nokia Lumia, ASF, Rozporuplný dojem, Pohotovostní výdrž, Jednoduchý senzor, Bezdrátová síť, Pro +, Celodenní provoz, Pohodlný úchop, Storytel,