Nokia C2-00: dlouho odkládaný dualSIM [recenze]

Nokia uvedla na český trh další telefon s podporou dvou SIM. C2-00 nabízí lepší výbavu než X1-01 a cenou směle konkuruje asijským značkám.

Pokud jste až donedávna potřebovali telefon na dvě SIM, byl váš výběr omezen na několik Samsungů Duos nebo na nejrůzněji pojmenované výrobky převážně asijského původu. Nyní se do těchto vod pustila i Nokia, která postupně rozšiřuje svoje portfolio dualsim telefonů. První vlaštovkou byl hudební lowend X1-00, nyní můžete zvolit i o něco vybavenější C2-00. Ta není až takovou novinkou, představena byla již vloni a původně se u nás vůbec neměla prodávat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nokia C2-00 na oficiálních tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • klasická konstrukce s klávesnicí a nedotykovým displejem
  • systém dvou zároveň na příjmu aktivních SIM karet
  • osvědčené prostředí Series 40 s propracovanými telefonními funkcemi

Hlavní nedostatky:

  • nízké rozlišení displeje 128 × 160 bodů
  • některé funkce dostupné jen pro primární SIM
  • nejde odlišit SIM karty jiným zvoněním, melodie se přiřazují jen kontaktům a profilům

Nokia C2-00
Nokia C2-00Druhá Nokia se slotem pro dvě SIM karty na rozdíl od modelu C1-00 dovede obě SIM karty obsluhovat zároveň, takže hovory i zprávy dorazí na obě čísla, aniž by se mezi kartami muselo přepínat. Jednu ze SIM karet lze vyměnit i ve chvíli, kdy mobil je zapnutý.rozměry a hmotnost: 108 × 45 × 15 mm, 74 g
displej: 1,8'', TFT LCD, 128 × 160
sítě: GSM (dvě pásma), GPRS (86|86 kb/s)
konektivita: USB, Bluetooth, 3,5mm jack
paměť: 20 MB, microSDHC
baterie: 1 020 mAh
hardware: dual SIM
operační systém: Nokia Series 40 6th Edition Lite
fotoaparát: VGA (640 × 480), video (176 × 144)
27%
hardware
70%
software
katalog
cena: 1 400 Kč

Lesk a mat

Telefon kryjí dva rozsáhlejší plastové výlisky – jeden matný tvoří boky a celá záda, jeho lesklý protějšek se pak táhne od klávesnice až do tenkého lemu kolem displeje. Oba kusy tak dělí telefon na pomyslnou „přední“ a „zadní“ polovinu. Plastová konstrukce je poměrně pevná, drobnou vůli zaznamenáte až po silnějším stisku krytu baterie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia C2-00 je konstrukčně klasická tatranka

Konektor sluchátek (3,5mm jack) najdeme na horní straně v její pravé části. V levém horním rohu je drobné očko na poutko, spodní strana nese mikrofon a zářez, díky kterému snadněji sejmete zadní kryt. Veškeré ostatní prvky se shlukly do horní poloviny pravé strany, kde jsou seshora v tomto pořadí: nabíjecí 2mm konektor, microUSB, a slot pro sekundární SIM schovaný pod krytkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ovládací čtyřsměrové tlačítko je designově sladěno s nápadným objektivem fotoaparátu

Funkci regulátorů hlasitosti přebrala hlavní čtyřsměrová klávesa, funkci vypínače pak červený ukončovací telefonek. Primární SIM najdeme na obvyklém místě pod baterií, microSD kartu pak zasunete zboku po sejmutí zadního krytu. V balení žádnou nenajdete, což je vzhledem k nízké ceně přístroje pochopitelné. Obsah karty lze spravovat z počítače přes USB kabel (také nutné dokoupit), počítejte ale s velmi pomalými rychlostmi pod 1 MB/s. Použijete-li větší kartu (telefon zvládne až 32GB), je vhodnější ji nejprve naplnit a až poté vložit do telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní konektory jsou umístěny na horní (3,5mm jack) a pravé straně (nabíjení, microUSB, slot na SIM2)

Důmyslný dualSIM

Klávesnice nijak nevybočuje ze zaběhlých rozložení Nokie, mluvíme tedy o dvanáctce numerických kláves, čtyřsměrovém ovladači s potvrzovacím středem, dvou telefoncích a dvou funkčních klávesách. Nad nimi našel místo displej, který patří mezi největší slabiny telefonu. Výrobce se snažil stlačit cenu co nejníže, proto má nízké rozlišení 128 × 160 bodů, a poměrně znatelný rastr. Pozorovací úhly také nejsou žádný zázrak, čínští dualsim konkurenti jsou na tom ale často ještě mnohem hůř.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí Series 40 známe z jiných jednoduchých Nokií

Nokii musím pochválit za to, že i když telefon stojí doslova pár stokorun, pořád u něj najdeme řadu funkcí a řešení, díky kterým se finské mobily těšily takové oblibě. Podrobné nastavení vyzváněcích profilů se dodnes pořádně nenaučil leckterý konkurent, stopky, minutka, úkoly, poznámky nebo diktafon nejsou ani v roce 2011 zcela automaticky součástí každého telefonu, o jednotnosti uživatelského rozhraní ani nemluvě. C2-00 si rozumí s Nokia Suite, pohodlná správa a synchronizace kontaktů (kalendáře, zpráv, poznámek) je proces, o kterém si Asie může nechat jenom zdát.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nechybí tradiční funkce kalendář i budík, najde se i SIM toolkit

Asi nejdůležitější funkcí je dualsim. Obě karty jsou neustále na příjmu, pouze pokud je jedna z nich aktivní (hovor, odesílání SMS), na druhé budete nedostupní. Po ukončení spojení naskočí signál během několika sekund. V nastavení lze zvolit, která karta bude výchozí (druhá pak slouží jenom k příjmu), nebo se telefon může u každého spojení zeptat, kterou kartu má použít. Zprávy, výpis hovorů i kontakty neuložené v telefonu (na SIM) se zobrazují s malou ikonkou jedničky nebo dvojky, okamžitě tak máte přehled, přes kterou kartu se daná akce realizovala. Sekundární SIM můžete měnit bez nutnosti vypínat telefon.

Kvalita za rozumnou cenu

Nokia C2-00 toho neumí málo, řadu věcí by ale mohla zvládat lépe. Budík sice může zvonit ve vybrané dny, hodila by se ale možnost mít jich více (např. jeden pro všední dny, druhý na víkendy). Možností nabíjet i přes USB bychom také nepohrdli. Práce se dvěma SIM by mohla mít detailnější nastavení, hodila by se možnost nastavit pro každou jiné vyzvánění, případně podrobněji nastavit každou z nich jako výchozí jen pro specifické operace (primární hovory, sekundární SMS). Podobně by neuškodilo oddělení počítadel ochozích hovorů a zpráv. Některé funkce (např. zjištění počtu kontaktů na SIM) jsou dostupné jenom pro primární SIM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát je v telefonu jenom do počtu a aby si Nokia mohla ve specifikaci odškrtnout „fotoaparát – splněno“. Výsledné obrázky jsou mizerné, pokud zapomenete, že na zádech nějaká čočka je, ušetříte si spoustu zbytečného rozčilování nad jejich „kvalitou“.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pochvalu zaslouží víceméně standardizovaná rozhraní (3,5mm jack, microUSB, microSD) a uživatelský komfort prostředí Nokie v kombinaci se dvěma SIM. Pokud si z jakéhokoliv důvodu nevyberete u Samsungu a asijská produkce nedosahuje ve vašich očích potřebných kvalit, C2-00 by mohla být tím pravým telefonem. S cenou kolem čtrnácti stokorun může směle soupeřit s výše zmíněnými a pokud se smíříte s horším displejem, bude to dobrá investice. Ve srovnání s levnější Nokií X1-01 nabídne navíc microUSB (a tedy propojení s počítačem), bluetooth, „fotoaparát“, snadno vyměnitelnou sekundární SIM, nemá ale takovou výdrž a budete si muset pořídit vlastní sluchátka.

 

Diskuze (25) Další článek: MasterImage uvede na CESu tablet se 3D bez brýlí

Témata článku: Nokia, , , Nokia C2-00, Nokia C2-01, Nokia C2-02 Touch and Type, Nokia C2-03 Touch and Type, Nokia C2-05, Nokia C2-06 Touch and Type, Ochoz, Dobrá investice, Pravý telefon, Klasická tatranka, Klasická konstrukce, Nokia C,