NKÚ: na ČTÚ se za Dvořákovy vlády plýtvalo

NKÚ provedl sondu do hospodaření státních úřadů a rozdíly nejsou zanedbatelné. Miliony z kapes daňových poplatníků jen tečou.

Neefektivnost a plýtvání. To je hospodaření Českého telekomunikačního úřadu v letech 2010 až 2012 podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu. Možná bychom ji ani nezaznamenali, nebýt ČTÚ, který se tiskovou zprávou  ohradil proti tomu, že kancelářské potřeby pro jednoho úředníka stojí na ČTÚ výrazně víc, než na Českém statistickém úřadě nebo na Generálním ředitelství cel.

Jen pro zajímavost, kancelářské potřeby stály v roce 2012 na ČTÚ 2 434 Kč na hlavu, zatímco na ČSÚ 723 Kč a na GŘC jen 636 Kč. ČTÚ se brání tím, že je to dáno odlišným charakterem činnosti úřadů a tím, že každý měsíc zahájí tisíce správních řízení, což se sebou nese náklady na obálky s doručenkou.

Klepněte pro větší obrázek
Náklady na kancelářské potřeby na sledovaných úřadech (obr.: nku.cz)

Ve zprávě však najdeme mnohem víc čísel, která by neměla zapadnout, a i když jde v podstatě o drobné (miliony až desítky milionů), měli by daňoví poplatníci vědět, jak se za neslavné éry Pavla Dvořáka hospodařilo. Na ČTÚ pracovalo ve sledovaném období přes 440 lidí, k tomu úřad platil desítky milionů korun za konzultační, poradenské a právní služby. Ze sedmi milionů v roce 2010 bylo o rok později přes 31 milionů a v roce 2012 už skoro 42 milionů korun.

Poradenství, překlady, úklid...

Zpráva NKÚ uvádí, že tento nárůst vznikl především v důsledku úhrad konzultačních služeb v souvislosti s realizací projektů spolufinancovaných z prostředků EU. Úředníci se také učili cizím řečem, konkrétně angličtině. Jejich zaměstnavatel platil za hodinu výuky (45 minut) 429 Kč, přesto úřad platil další peníze za překladatelské služby. Za jednu normostranu (zhruba 250 slov) platil úřad zhruba 400 Kč (překlad z angličtiny do češtiny), resp. pětistovku pro směr opačný.

Za úklid platil ČTÚ měsíčně téměř patnáct stovek za 100 m2 plochy. Jinde byla cena úklidu stejné plochy o 500 Kč levnější. Abychom ale jen nekritizovali, balení A4 (500 listů) nakupoval ČTÚ zhruba za 60 Kč, což je oproti 90 Kč u ČSÚ a GŘC přeci jen nižší cena.

Rozdělování zakázek na menší a levnější, tak aby se nemuselo vypisovat výběrové řízení se nevyhnulo ani ČTÚ. NKÚ uvádí, že úřad „rozdělil předmět veřejné zakázky související s posouzením udělení práv k využívání rádiových kmitočtů , čímž došlo ke snížení předpokládané hodnoty veřejné zakázky pod finanční limit stanovený v zákoně. Peněžní prostředky vynaložené na plnění smluv uzavřených bez zadávacího řízení činily 1 328 000 Kč bez DPH.“

Zda byl úřad pod vedením Pavla Dvořáka veden s péčí řádného hospodáře nechť posoudí každý sám, fakta a čísla v provozním hospodaření úřadů najdete ve zprávě NKÚ.

Diskuze (8) Další článek: LG G Watch: zkusili jsme Android na zápěstí [video]

Témata článku: , , , Generální ředitelství, Poradenství, Finanční limit, Nejvyšší kontrolní úřad, Úklid, Cizí řeč, Dvořák