Motorola Razr i: žiletka s Intelem pod kapotou [recenze]

Motorola Razr i je jedním z prvních telefonů platformy Intel Atom. Podrobili jsme ho redakčnímu testu a velmi mile nás překvapil.
Kapitoly článku

V dnešním povídání si přiblížíme jeden z posledních přírůstků do rodiny chytrých mobilních telefonů od Motoroly, model Razr i. Pakliže vám přijde nové íčko povědomé, tak vězte, že vás smysl nešálí. Jedná se totiž o na první pohled nerozeznatelný klon modelu M, oproti kterému se však odlišuje hardwarem pod kapotou. Motorola Razr i je jedním z prvních mobilních telefonů platformy Intel x86, který si našel cestu do naší redakce. Seznamte se.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Motorola Razr i na prezentačních snímcích výrobce

Motorola dokázala vměstnat poměrně velký displej do telefonu z dnešního pohledu již menších rozměrů. Displej je doslova vměstnán do nevelkého prostoru mezi okraji telefonu, telefon tak může oslovit konzervativnější část dnešních uživatelů, kterým obrovité placky v podobě tabletofonů nevyhovují.

Klíčové vlastnosti:

  • rychlost systému
  • kvalitní displej
  • zpracování
  • výdrž
  • velikost

Hlavní nedostatky:

  • průměrný fotoaparát
  • chybí česká lokalizace

Motorola Razr i
XT890
rozměry a hmotnost: 123 × 61 × 8,3 mm, 126 g
displej: 4,3", kapacitní Super AMOLED, 540 × 960, 256 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi none, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 8 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Intel Atom Z2460 (1× Saltwell, 2 GHz, 32nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
30 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Jak již bylo řečeno, Razr i je jedním z prvních telefonů, které využívají platformu x86 od Intelu. V tomto případě je osazen jednojádrový procesor Intel Atom Z2460 (Medfield) )taktovaný na úctyhodnou frekvenci 2 GHz. I přes na první pohled slabší hardware dokáže Razr díky použité platformě vyloudit na tváři uživatele nejeden úsměv, co do plynulosti systému a jeho výkonu. Rovněž spotřeba by podle všech indícií měla být lepší než u srovnatelných konkurenčních kousků postavených na ARMu. Jestli tomu bude ale opravdu tak i v reálném světě, na to se podíváme v samotné recenzi.

Tradiční balení

Žiletka s Intelem pod kapotou je z výroby zabalena ve velmi malé krabičce. V redakci jsme až kroutili hlavou nad tím, jak se do něčeho takového dokáže moderní smartphone včetně příslušenství vměstnat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Balení telefonu je co do rozměrů skromné, výbavou však nikoliv

V prvním patře najdeme samotný telefon, v přízemí se nachází samotné příslušenství.To se v tomto případě rozrostlo krom standardní síťové nabíječky, sluchátek, několik nezbytných papírových pomocníků do začátku a datového/nabíjecího USB kabelu ještě o microSIM adaptér pro možné příští použití vaší SIM karty. Zmiňovaná sluchátka hrají jedním slovem skvěle. Poskytují vvážené tóny ve všech frekvenčních oblastech a v uších se díky použitému materiálu usadí velmi jistě a pohodlně.

Vzhledu kraluje kevlar

Razr i je velmi líbivý telefon. Jak už jsem psal výše, Motorole se podařilo do malého těla vměstnat rozměrný displej tak, že ho jednoduše orámovala kovem a vypustila na trh. V době rostoucí obliby tabletofonů odvážné řešení, které ale u konzervativních uživatelů bude slavit úspěch. Telefon má tvar klínu s rozšířením k jeho vrchní hraně, do ruky padne skvěle, neklouže v ní a použité materiály do velké míry zabraňují upatlání od zpocených rukou. Všechny designové superlativy zakončím u pochvalou volby barvy povrchu, někteří designéři už zřejmě pochopili fakt, že lesklé provedení je sice na první pohled hezčí, nicméně pouze do prvního dotyku, nebo odraženého slunečního paprsku. Matné provedení je nejenom v tomto případě skutečně dobrou volbou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Intel inside mobilní telefon. Kdo by to byl před několika lety řekl, že?

Tvůrci telefonu se vyvarovali designovým výstřelkům a dvojčata v podání Razrů i a M vyvedli v elegantním provedení. Přední strana telefonu obsahuje rozměrný 4,3" displej s velmi tenkým, lehce vystouplým rámečkem, který má vroubkovanou povrchovou úpravu. V horní části najdeme kovovou plaketu výrobce, pod kterou se skrývá ušní reproduktor. Ač bys se to na první pohled tak mohlo jevit, vystouplá hrana rámečku ani kovová plaketa nezpůsobují při telefonování uchu žádné obtíže. V okolí plakety výrobce jsou na jedné straně všechny potřebné senzory a na straně druhé kamerka pro videohovory. Ve spodní části najdeme ústí mikrofonu. Na levé straně také nalezneme multifunkční LED pro zmeškané události, která se dokáže rozsvítit do několika různých barev. Super AMOLED displej obsažený v Razru zaostává za současnou špičkou díky použitému rozlišení (540 × 960), poměrně větší úhlopříčce (4,3") a použití pentile matice. Jednoduše tak lze pozorovat jednotlivé pixely a zvláště u ikon, nebo textu je patrná kostrbatost. Na druhou stranu je ale displej opravdu přesycen barvami, což sice někomu může vadit, subjektivně ho ale mohu pochválit. V porovnání s iPhonem páté generace působí displej Razru živějším a atraktivnějším dojmem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Razr i spolu se svým ARMovým bratříčkem vynikají skvělým zpracováním

Zadní část telefonu se designérům povedla na jedničku. Kevlarový kryt s několika nezbytnými, leč decentními logy, působí velmi reprezentativním dojmem a jestli tento něco předčí, pak jsou to jeho vlastnosti. V horní části krytu nalezneme čočku 8Mpix fotoaparátu, LED přisvětlení a výdech hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní strana telefonu je opravdu povedená, použitý materiál je zárukou skvělých vlastností i po dlouhodobém používání

Vrchní hrana v sobě ukrývá pouze zdířku pro 3,5mm sluchátkový jack, spodní hrana není osazena vůbec ničím. Levý bok telefonu ukrývá slot pro karty microSIM a microSD a dále také microUSB konektor pro připojení napájecího/datového kabelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baterie není uživatelsky výměnná, v případě rozšiřovacích kartiček tak přijde na řadu boční šuplíček

Na pravém boku najdeme uspávací/odemykací tlačítko, šipky hlasitosti a tlačítko spouště fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Oba boky telefonu. Ovládacích prvků je přesně tolik kolik uživatel potřebuje

Na obou bocích je umístěna trojice funkčních šroubků, vyvedených v barvě telefonu. Na první pohled sice tento designový prvek může rušit, nicméně po nějaké době si na něho bez problémů zvyknete. Kvalita zpracování je jedním slovem perfektní. Jednotlivé díly telefonu k sobě drží jako přibité, a tak o nějakém vrzání, nebo jiných nepříjemných pazvucích, nemůže být ani řeč. Daní za tuto vlastnost je ale fakt, že baterie Razru není uživatelsky vyměnitelná, což ale není nutně na škodu. Rozměry 123 × 61 × 8,3 mm patří Razr do kategorie menších smartphonů stejně tak jako hmotností 126 g . Za zmínku také stojí fakt, že telefon dostal do vínku hydrofobní povrchovou úpravu, s lehčími cákanci vody si tak nemusíte dělat žádné starosti.

Témata článku: Motorola, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Motorola Razr, Motorola Razr i, Upravený systém, Pohotovostní doba, Motorol, Jasný vítěz, Zajímavá nabídka, Moderní telefon, Líbivý telefon, Malý bonus, Koeficient, Vrchní hrana, Odemykací tlačítko, Motorola Razr +, Žiletka,