Microsoft na MWC: Lumie 640 a 640 XL umí LTE

Microsoft na MWC 2015 představil dvě nové Lumie, které nabídnou dobré parametry za rozumnou cenu. Lumie 640 a 640 XL budou umět dualSIM i LTE.

Na letošním kongresu MWC 2015 v Barceloně nezahálí ani redmondský softwarový gigant Microsoft. Jenomže ono slovíčko softwarový už ani na poli mobilních telefonů neplatí, poté, co Microsoft pohltil mobilní divizi finské Nokie. Dnešek je toho jasným příkladem, když byly na největším mobilním veletrhu představeny modely Microsoft Lumia 640 a 640 XL.

Microsoft Lumia 640

Jako první novinku ukázal na podiu Stephen Elop menší z dvojice, Lumii 640. Ta bude dostupná ve čtveřici barevných provedení: modré, oranžové, černé a bílé. Nabídne 5" IPS displej s rozlišením 720 × 1280 obrazových bodů (294 PPI) krytý odolným sklem Gorilla Glass 3, baterii s kapacitou 2500 mAh či 8 Mpx fotoaparát s f/2,2, autofocusem, LED bleskem, podporou pro FullHD video a aplikací Lumia Camera. Čelní kamerka s širokým úhlem záběru má rozlišení 1 Mpx a umí natáčet HD video. Největším tahákem ale bude dostupnost 3G i LTE varianty, potažmo provedení single i dualSIM. Stephen Elop se na podiu výslovně zmínil o tom, že i varianta dualSIM bude podporovat LTE.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lumia 640 má rozměry 141 × 72 × 8,8 mm a váží 145 gramů.

Pod kapotou Lumie 640 tepe čtyřjádrový procesor od Snapdragonu s taktem 1,2 GHz na jádro v tandemu s 1 GB RAM. Vnitřní paměť činí 8 GB a do slotu vložíte až 128 GB microSD. Novinka nabídne i tolik vyžadovanou funkci Glance Screen, ze senzorů nechybí akcelerometr, čidlo osvětlení, senzor přiblížení, magnetometr i element SensorCore na chipsetu pro počítání např. vašich kroků. Novinka nabídne Bluetooth 4.0 a Wi-Fi standardů b/g/n, nechybí NFC a GPS (včetně GLONASSu a BeiDou) a vkládat budete microSIM. Nová Lumia 640 se začne prodávat po celém světě v dubnu tohoto roku za cenu okolo 4 500 korun za 3G a lehce přes 5 000 korun za LTE verzi.

Lumia 640 XL: větší a vybavenější

Druhou představenou novinkou je Lumia 640 XL. Jak název napovídá, jedná se o nafouknuté dvojče první novinky, a právě proto s ní má většinu parametrů shodnou. Rozdílem bude větší 5,7" IPS displej se stejným HD rozlišením (259 PPI), baterie s vyšší kapacitou 3000 mAh a fotoaparát s vyšším rozlišením 13 Mpx a clonovým číslem f/2,0. Změn doznala i čelní kamerka, která nabídne rozlišení 5 Mpx. Oba snimače potom umí nagrávat FullHD video. I pro Lumii 640 XL platí dvojice variant a podpora dualSIM. Dostupnost byla oznámena rovněž na duben, a to za cenu okolo 6 300 korun za 3G verzi a okolo 7 300 korun za LTE verzi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lumia 640 XL má rozměry 158 × 82 × 9 mm a váží 171 gramů.

Obě novinky půjdou do prodeje s Windows Phone 8.1 a aktualizací firmwaru Lumia Denim, ale je zaručena jejich aktualizace na Windows 10, stejně jako u všech modelů s touto verzí operačního systému. Stephen Elop rovněž oznámil, že vlajková loď značky přijde později v tomto roce spolu s dalšími produkty. Kdo si zakoupí jednu z dnes představených Lumií, dostane k nim roční předplatné Office 365, licenci na stolní Office pro jeden PC a rovněž 1 TB místa na cloudovém úložišti OneDrive. Zde si ale nejsme jistí, na kolik tato nabídka bude platit v ČR, potažmo například v operátorském prodeji.

Novinky v operačním systému

Závěrečná část tiskové konference byla věnována Windows 10. Microsoft se znovu připomněl se svými brýlemi pro virtuální realitu HoloLens, ukázal krátké demo na konferenčním zařízení Surface Hub a poodhalil také některé novinky ohledně Windows 10 pro telefony. Z pohledu MobilManiaka se jednalo o ukázky toho, co již známe z dřívějška, případně z preview Windows 10 pro mobilní telefony. Opravdu nový byl jen kratičký pohled na nový prohlížeč, Project Spartan, tentokrát už na mobilním telefonu, na nové Mapy a padlo také několik vět o vylepšení hlasové asistentky Cortany.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Demonstrace některých novinek ve Windows 10. Nový prohlížeč, Mapy či vylepšená Cortana.

Microsoft zároveň ukázal i novou Bluetooth skládací klávesnici, která se umí sama spárovat s vaším PC, tabletem či telefonem, a tak můžete pracovat a psát pohodlněji a rychleji, nebo třeba ve větším pohodlí. Dostupnost ani cena nebyly blíže specifikovány.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Diskuze (47) Další článek: Příslušenství pro nově představené Samsungy [galerie]

Témata článku: Microsoft, , , , , , , Microsoft Lumia 640, Microsoft Lumia 640 Dual SIM, Microsoft Lumia 640 XL, Microsoft Lumia 640 XL Dual SIM, Microsoft Surface, Microsoft Surface 64GB Wi-Fi, GTA, Stephen Elop, Surface Hub, Nová lumia, Nový prohlížeč, Micro, Největší tahák, Podpora dualSIM, Roční předplatné, Mobilní veletrh, Glonassu, Mic,