LTE v nových stanicích metra A se už staví. Staré stanice si počkají

Loňský rok se v aktivitách mobilních operátorů nesl ve znamení rychlého mobilního internetu LTE a výstavby sítě: jen T-Mobile a O2 dohromady spustily skoro 2500 vysílačů. Operátoři se předbíhali, kdo a kde jako první nabídne internet v mobilu s rychlostmi překračujícími desítky Mb/s. Byť se chlubí, že v Praze nabídli LTE jako první nebo dokonce že už mají Prahu pokrytou, na LTE mapě všem zůstává velká bílá skvrna v podobě pražského metra.

Klepněte pro větší obrázek
Tunel metra A (obr.: čtk)

První vlaštovkou naznačující změnu je projekt zavedení signálu LTE v nových stanicích trasy metra A, které budou otevřeny v dubnu letošního roku. „Na nové trase metra A je pokrývání stanic už ve výstavbě a věříme, že nic nebrání tomu, aby k zahájení provozu byly stanice pokryty i rychlými daty,“ uvedlo pro E15 „Sdružení operátorů pro pokrytí metra“, v němž jsou T-Mobile, O2 i Vodafone.

Vyjednávání o pokrytí signálem přímo v tunelech nového metra jsou dokonce ve finální fázi. To, jak bude vypadat případné pokrytí starých stanic metra, je však zatím ve hvězdách. “Máme samozřejmě také zájem o modernizaci současného pokrytí celého metra, v tuto chvíli se analyzují technické a finanční možnosti včetně pokrytí tunelových systémů. Jednání začnou, jakmile uzavřeme jednání o pokrytí nové trasy A,“ tvrdí sdružení.

Zaspala Praha?

Ne že by šlo o nějakou komplikovanou či těžko dostupnou technologii: telefonovat a brouzdat po internetu i při jízdě v metru už nějakou dobu mohou třeba obyvatelé Paříže, Barcelony či Bruselu. Problém však představuje skloubení představ operátorů a DPP o tom, jak by celá akce měla být financována - a zdá se, že dohoda, která by vyhovovala všem stranám, se dle českých tradic nemusí rodit snadno.

V případě starých stanic a tunelů jde totiž o zhruba půlmiliardovou investici, o jejíž návratnosti se dá hovořit ve velmi dlouhodobém výhledu, byť by třeba otevřela dveře novým marketingovým možnostem ve vozech metra. Již dříve prosákly informace o požadavcích Dopravního podniku, podle kterého by operátoři měli kromě investic také platit nájem za uložené technologie. Na stole je také varianta, že by celou akci zaplatilo město Praha či Dopravní podnik a operátoři následně platili za pronájem technologií.

Podle vyjádření mluvčího Dopravního podniku Jiřího Štábla a prezidenta Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Šumana pro E15 však aktuálně jakákoliv oficiální vyjednávání o pokrytí starých stanic metra LTE neprobíhají. Cestujícím metrem tak nezbývá než jen dál ve stanicích trpět na pomalém archaickém připojení EDGE.

Diskuze (25) Další článek: Windows 10: Co čekat od „mobilních desítek“

Témata článku: , LTE-V, Celá akce, Stanice, Skvrna, STAN, Finanční možnost, Metr, Tunel metra, Nov, Stav