Lacie Fuel: Terabajt pro mobil či tablet [vyzkoušeno]

Jakou paměť má váš mobil? A po rozšíření byť tou největší microSD kartou? Lacie Fuel přidá rovnou jeden terabajt. Kabelem, či bezdrátově.

Přestože se tablety a telefony nabízejí v několika různých kapacitách, může to být někomu pořád málo. Pokud s sebou chcete vozit sbírku filmů, hudbu střádanou několik let nebo fotky z každé dovolené, je Wi-Fi disk ideální volbou. LaCie Fuel 1TB má hned několik výhod oproti cloudovému řešení: přenos dat je rychlejší, kapacitu 1TB vám nabídne jen málokterá služba a data do disku můžete dostat přes USB 3.0 port počítače.

Klepněte pro větší obrázek

LaCie Fuel funguje tak, že do svého zařízení stáhnete aplikaci SeagateMedia pro iOS nebo Android, pomocí které se připojíte k disku a jím vytvořené Wi-Fi síti. Nemusíte se bát, o internetové připojení nepřijdete. V aplikaci je totiž možné prohledat Wi-Fi sítě, ke kterým se poté LaCie Fuel dá připojit. Nové připojení se pak protuneluje do mobilu, nebo se jednoduše připojíte ke stejné Wi-Fi jako disk a vše bude fungovat. Po prvním spuštění máte také možnost Wi-Fi vysílanou diskem přejmenovat a zabezpečit.

V aplikaci SeagateMedia se přehledně zobrazuje obsah jednotlivých složek, trochu problematické je to však s jejich obsahem a to hlavně multimediálním. Systémové přehrávače mobilního zařízení vám totiž dovolí přehrávat jen omezené množství formátů hudby a videa, vše se ale dá vyřešit přehrávačem třetích stran, který se na k disku připojí pomocí DLNA.

Díky USB 3.0 můžete na 1TB disk nahrát z počítače prakticky cokoliv, od dokumentů, hudby a filmů, až po obrázkovou galerii. Jen je třeba počítat s tím, že aplikace SeagateMedia se snaží každý soubor otevřít v nativní aplikaci, proto je třeba počítat i s příslušným softwarem, abyste nebyli na cestách překvapeni.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

K zařízení se může pomocí Wi-Fi splňující standard 802.11n připojit až pět zařízení, pokud budete chtít streamovat HD film, sníží se omezení na pouhé tři zařízení. Na cestách také oceníte USB nabíječku, která je součástí příslušenství a zase nabije interní baterii, jež vydrží sloužit až 10 hodin provozu disku. LaCie Fuel je tak příjemný pomocník na cesty, jednou ranou totiž zabijete hned dvě mouchy: externí USB disk i snadné rozšíření kapacity svého mobilního telefonu.

Lacie Fuel 1TB ve zkratce

  • Wi-Fi/USB 3.0 externí disk
  • zapůjčil: ABC Data (www.abcdata.eu)
  • cena: 5 200 Kč
  • kapacita: 1TB            
  • konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, USB 3.0
  • výdrž na jedno nabití: až 10 h
  • připojená zařízení: max. 5 (max. 3 při přehrávání HD videa)
  • kompatibilita: OS X, Windows, iOS, Android
  • příslušenství: USB nabíječka, USB/microUSB 3.0 kabel
  • rozměry a hmotnost: 115 × 23 × 115 mm, 300 g

Plusy a minusy

+ Robustní provedení
+ Výdrž na baterii

- Aplikace pro iOS není upravená pro iOS 7
- Vyšší cena, i když oprávněná

Diskuze (15) Další článek: Samsung Galaxy V: dvě SIM, Android KitKat a slušná cena

Témata článku: , , , , Tab, F +, Mobil, MOBI, Pro +,