Konec drahého roamingu? Jedna SIM pro celou EU

Finové přemýšlí, jak evropského občana zbavit obrovských poplatků za data v roamingu. Řešením je datová transevropská SIM karta.

Navzdory cenové regulaci ze strany Evropské unie zůstávají roamingová data s cenou 700 euro (18 000 Kč) za 1 GB luxusem, který si obyčejný člověk takříkajíc „nelajzne“. Zkuste si ale představit, že máte ve svém tabletu či modemu kouzelnou SIM kartu, která se vždy připojí za vnitrostátní taxu té které země. Právě takovou představu mají pánové z finské společnosti Ukko Mobile, kteří se pustili do stejnojmenného projektu s cílem nabídnout univerzální datový tarif s fixní platbou 39 až 79 euro měsíčně. V přepočtu na naši měnu tedy řekněme klidně v rozmezí jeden až dva tisíce korun v závislosti na parametrech tarifu.

Na mysli přitom opravdu mají jedinou SIM, která bude „vládnout všem“. Žádné nepohodlné řešení jako koupě a dočasné používání SIMky spojené s neustálým prohazováním karet domácích operátorů té které země. Jejich vizí je stát se číslem jedna mezi výlučně datovými operátory (MDO – Mobile Data Operator). Jak toho docílit? Chtějí se domluvit s jednotlivými operátory na tom, že jejich SIM se přihlásí do jejich sítě s domácím a nikoli roamingovým tarifem.

Klepněte pro větší obrázek
Ukko je jedním z nejvyšších bohů finské mytologie, vládne hromu a blesku

Důvod je prostý, kvůli vysokým cenám lidé v roamingu raději nedatují vůbec či jen minimálně a operátoři tak většinou nedostanou ani cent. A jelikož klasičtí síťoví operátoři stojí do značné míry na rozcestí a hledají příležitosti k dalšímu růstu, Ukko Mobile věří, že se jejich virtuální MDO chytne. Hlasové služby ani SMS Ukko nechystá, jelikož věří, že VoIP a aplikace suplující SMS jako je WhatsApp brzy odsunou tradiční volání a textovky do propadliště dějin.

Otázkou zůstává, do jaké míry budou operátoři vlastnící infrastrukturu tomuto projektu nakloněni. Šéf Ukko Mobile Mikko Uusitalo prozradil serveru arcticstartup.com, že zatím jednal se zástupci dvaadvaceti operátorů a s dvanácti z nich už uzavřel dohodu. Těžko říct, zda mezi nimi byl někdo z ČR, ale kvůli slabší dostupnosti 3G a absenci 4G tipuji, že nikoli.

Diskuze (15) Další článek: Nová řada Samsung Galaxy Mega: tabletofony na vzestupu

Témata článku: , , , , Propadliště dějin, Mytologie, Forever, Konec, Propadliště, Rozcestí, Obyčejný člověk, Pro +