Kaspersky QR Scanner: Bezpečnost mezi reálnem a virtuálnem

Společnost Kaspersky Lab zveřejnila bezplatnou aplikaci Kaspersky QR Scanner pro Google Android a Apple iOS. Jak už název napovídá, umí číst QR kódy, ale od stovek podobných aplikací se odlišuje tím, že uživatele varuje před nebezpečím, které by se v QR kódu mohlo skrývat. Šifrování do populárních černobílých čtverečků je totiž jedním z posledních phishingových triků.

QR kódy jsou pohodlným nástrojem ke čtení odkazů mobilními přístroji z počítačových obrazovek nebo tištěných stránek. Ačkoli zkušení uživatelé dokážou rozeznat falešné URL odkazy, není možné pouhým okem rozeznat stejný odkaz v QR kódu. Kybernetičtí zločinci tak mohou vyměnit online obrázky s kódy nebo je přelepit třeba na venkovních plakátech.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kaspersky QR Scanner je jednoduchá aplikace, neobsahuje žádné další funkce či tlačítka.
Funguje na principu „naskenuj, zkontroluj a otevři“. 

Aplikace v momentě načtení kódu zkontroluje informace v něm obsažené. Pokud jsou v pořádku, otevře stránku. Pokud ale odkaz vede na phishingový nebo škodlivý web, uvidí uživatel varování. Kromě adresy skener odhalí jakýkoliv text skrytý v kódu, kontaktní informace a také umí rychle přijmout nastavení Wi-Fi a připojit zařízení k síti (to platí pouze u Androidu).

Diskuze (5) Další článek: Deloitte: technologie se místo lidí zaměří na firmy

Témata článku: , , , , , , Scan, Kaspersky Lab, Mez, Mobilní přístroj, Reál, Vir, Jednoduchá aplikace,