Karton se sklíčky trhá rekordy. Google Cardboard si koupilo 5 milionů lidí

Virtuální realita je na prahu svého rozkvětu a lidé o ni začínají projevovat zájem. Nejlevnějším způsobem, jak prohlížet 360° fotky a videa, je pořízení papírových brýlí se dvěma čočkami, před které umístíte smartphone. Takové řešení nabízí už více než půldruhého roku Google. Jeho jednoduché brýle Cardboard už si do dnešního dne pořídilo více než 5 milionů zájemců. Tolik kusů jednoho modelu se neprodá ani u většiny obyčejných smartphonů.

Klepněte pro větší obrázek
Brýle Cardboard a jejich různé designy

Logickým vysvětlením úspěchu je hlavně cena. Primitivní brýle bez jakékoli elektroniky pořídíte i pod 100 korun. Vzhledem k tomu, že takovéto brýle jsou dostupné prakticky pro každého a existuje mnoho jiných „neznačkových“ alternativ z papíru i plastu, bude zřejmě konzumentů obsahu virtuální reality na světě mnohem víc. Google hlásí, že jen v posledním kvartálu 2015 zaznamenal na svém Storu 10 milionů stažení obsahu s virtuální realitou. Celkem už proběhlo 25 milionů stažení některé ze zhruba tisícovky VR aplikací.

Klepněte pro větší obrázek
Top 5 nejstahovanějších aplikací pro virtuální realitu

Virtuální realita samozřejmě není doménou pouze Googlu. Svá vlastní řešení se speciálním obsahem už představili i další významní hráči. Samsung má na trhu druhou generaci (první v komerčním režimu) brýlí Gear VR a na virtuální realitu klade velký důraz také HTC, jehož brýle Vive jsou zatím hodnoceny jako nejpokročilejší zařízení svého druhu. Známé jsou i brýle Oculus Rift nebo Morpheus od Sony. Pořizovací cena těchto speciálních brýlí je ovšem nesrovnatelně vyšší než u kartonových Cardboard za pár desítek korun.

Diskuze (3) Další článek: Interní prezentace: unikl vzhled a specifikace Samsungu Galaxy S7

Témata článku: Google, , , , , , , , Morpheus, Poslední kvartál, Mil, Card, Velký důraz, Car +, Google +, Trh, Lid, CAR, Brýle vive, Rekord, Cena těch, Nejpokročilejší zařízení, Karta