Kamera iPhonu vás může potají špehovat, zjistil zaměstnanec Googlu

Felix Krause (mimochodem zaměstnanec Googlu) zveřejnil výzkum, který se zabývá fotoaparátem v zařízeních Applu a jeho schopností vás šmírovat. Zjistil, že stačí povolit přístup k fotoaparátu některým aplikacím, a ty pak mohou fotit a natáčet oběma kamerami, s možností vše nahrát na internet či snímat váš obličej v reálném čase. Aniž byste to tušili.

Problém Krause zdokumentoval na Youtube a podotýká, že je to jen další z případů, kdy jde o funkci, nikoliv chybu (jak se společnosti často rádi vyjadřují).

Kdokoliv se rozhodne tuto možnost zneužít, dokáže najít celou řadu fotografií pořízených bez dovolení, zvládne lokalizovat uživatele a dokonce vás i sledovat v přímém přenosu. Krause podotýká, že neexistuje moc možností, jak s tím bojovat. Snad jen zakrývat kameru, když ji nepoužíváte. Nebo můžete aplikacím zrušit přístup k fotoaparátu. Obě možnosti však mají své stinné stránky, zdržují a omezují používání aplikací.

Jak šmírovat přes Google Mapy a jak se tomu bránit:

Diskuze (17) Další článek: Nedělní vichřice postihla stovky vysílačů. Operátoři je postupně vracejí do provozu

Témata článku: , , , , , , , Možnost, Reálný čas, Přímý přenos, Používání aplikací, Felix, Celá řada, Access, Aplikace, Zaměstnanci, Kamera, Vaš, Stinná stránka, Pot, Kraus,