Jak se liší Huawei Force Touch a Apple 3D Touch

V „závodu o Force Touch“ iPhone o pár dní zaspal na startu, ale hned po keynote bylo jasné, že tenhle závod nevyhraje Huawei, ale Apple.

Tím nejzajímavějším na iPhonu 6S a 6S Plus je technologie 3D Touch. Nepotvrdilo se tedy původní označení Force Touch, které už si stihl přivlastnit Huawei Mate S. Force Touch však bylo na keynote přeci jen zmíněno, šlo však pouze o přeřeknutí zástupce z Applu. Jaký je mezi Force Touch od Huawei a 3D Touch od Apple rozdíl?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Taptic enginu ucítíte odezvu s každým dotykem.

Obě technologie rozpoznají, jak silně jste zatlačili na displej a systém podle toho zareaguje. Apple zašel oproti Huawei dál a dovnitř nových iPhonů přidal modul zvaný Taptic engine (známe z Apple Watch nebo MacBooků), který při každém dotyku vyvolá haptickou/mikrovibrační odezvu a vy tak cítíte, že s displejem opravdu komunikujete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Slabším zmáčknutím vyvoláte náhled zprávy, fotografie nebo mapy.

Největší rozdíl mezi Applem a Huawei je využití technologie v uživatelském prostředí telefonu. Tam kde Apple vládne celému operačnímu systému a funkce je do hloubky integrovaná, tam Huawei staví nad Androidem a tápe. Dokonce se tím ani příliš netají, v rámci tiskové konference padla výzva k vývojářům „kdo má nápad, co s tím, ať se ozve“.

Huawei Force Touch má zatím pouze dvě funkce: zoomování fotografií a použití displeje jako váhy. Apple 3D Touch promyšleně zjednodušil ovládání telefonu. Lehčím přidržením displeje můžete otevírat náhledy zpráv, map, či fotografií aniž byste je museli otevírat, k úplnému otevření pak stačí pouze více přitlačit (Apple to nazývá Peak a Pop). Díky 3D Touch vývojáři mohou k aplikacím vytvořit rychlé volby, které se zobrazí při silnějším stisku na ikonku aplikace přímo na domovské obrazovce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Silnějším zmáčknutím na ikonku aplikace se vám zobrazí její rychlé volby. Kromě aplikací od Applu už tuto funkci podporují známí velikáni jako Facebook, Instagram a brzy budou přibývat další.

Telefon jsem v ruce neměl, ale podle dojmů zahraničních kolegů celkový dojem z technologie hodně vylepšuje zpětná vazba od telefonu – tedy vibrace pocházející z Taptic enginu. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
S 3D Touch se pojí také úplně nová forma snímků zvaná živé fotografie. Jedná se v podstatě o krátké animace, které si můžete nastavit jako pozadí telefonu a dostanou se třeba i na displej Apple Watch. Animaci pak jednoduše spustíte silnějším dotykem.

Apple prohrál „úvodní etapu závodu o Force Touch“ o několik dní (kromě Huawei jej předběhlo i ZTE), ale hned po tiskové konferenci je jasné, že se velmi brzy ujme vedení a tento závod vyhraje o parník. Konkurence však nespí a je možné, že se displeje citlivého na sílu doteku dočkáme i od daších výrobců.

Diskuze (115) Další článek: T-Mobile postaví síť pro internet věcí

Témata článku: Apple, Huawei, , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 6s, Apple iPhone 6s 128GB, Apple iPhone 6s 64GB, Apple iPhone 6s Plus, Apple iPhone 6s Plus 128GB, Apple iPhone 6s Plus 64GB, Huawei Ascend Mate, Huawei Mate S, #Apple, #Huawei, F +, Přeřeknutí, Force, Zpětná vazba, Přeřek, Force Touch, Parník, Jak, APP,