Jak nezacházet s mobilním telefonem

Apríl je za dveřmi, a my pro vás máme trochu odlehčenější článek pro pobavení, ve kterém se zároveň pokusíme říci to, co všichni víme, ale neděláme!

1) Nepoužívat mobil ve vlhkých prostorech

Všichni jsme chodili na základce na fyziku a dobře víme, jak na sebe působí voda a elektřina. Koupelna, déšť, vlhké ruce – toto všechno jsou hlavní nepřátelé mobilních telefonů a je zarážející že hlavně mužská část populace to nechápe. Výsledkem je pak mobilní telefon obohacen o oxidaci (rezne) což má zásadní vliv na jeho funkčnost.

Rád bych zmínil ještě jednu skupinu na kterou si musíte dát obzvlášť pozor – malé děti. V živé paměti mám, jak si můj kolega pořídil nový notebook, a jeho dvouletá dcera mu chtěla udělat radost. Vzala jar s vodou a začala polévat a utírat klávesnici, výsledkem byla škoda vyšší než 10 000,-ale řekněte sami, zlobili byste se na ní? :)

Klepněte pro větší obrázek

Opravy oxidace jsou velmi nákladné a mnohdy se vyplatí koupit si nový telefon a starý recyklovat, buď do sběru anebo na ebay. Proto pozor na podezřele nízké nabídky za „použitý“ telefon.

2) Prasklé LCD

Výrobci dnes opatřují telefony různými bezpečnostními mechanismy, jako je ochranné sklo Gorilla, kovový rámeček, pružný dislej.

Telefony jsou stavěné na co možná nejtvrdší zacházení, to neznamená že s nimi můžete zacházet jak chcete, zkuste hodit televizi na zem, nebo s ní praštit o roh stolu. Nevydrží.

Technologie i výroba pokročila, přesto stále přicházejí další a další lidé s „pavoukem“ na displeji a hádají se že jim telefon nespadl a že ho měli na nočním stolku. Naše rada proto je – odstraňte všechny noční stolky z dosahu, protože mají negativní vliv na jemnou elektroniku. Není skutečně nic zábavnějšího, než když příjdou 3 lidé po sobě a každý má stejný popis toho, jak k dané situaci došlo a řvou na Vás že jim musíte reklamaci uznat jako záruční. Musím se ale zároveň zastat lidí, kteří se k tomu postaví čelem a sami se přiznají. Těmto lidem neúčtujeme práci, pouze materiál.

3) Chovat se s citem

Spousta lidí si neuvědomuje, že ve svých rukou drží malé, inteligentní zařízení, které v lecčem předčí počítač a používají běžnou sílu. Dřívější konstrukce telefonů byly primitivní zařízení značné velikosti a hmotnosti. Nároky dnes jsou jiné – co nejmenší hmotnost, co nejvíce funkcí. Dnes se už do téměř žádného telefonu nedostanete bez speciálního nářadí a postupu, i přesto se o to mnoho lidí pokouší, když si koupí na internetu „zaručeně originální“ kryt.

Nejčastěji tak odchází slide, klávesnice, sluchátkový port, nabíjecí konektory. Přitom vyndat nabíjecí konektor, speciálně fast port (vidle u Sony Ericssonu), je skutečně jednoduché.

Přísloví „když to nejde silou, je třeba ještě více síly“ zde skutečně neplatí ;)

4) Velké teplotní rozdíly

Klasický problém zimního období. Dnešní telefony nejsou schopny správně fungovat pod 5°C, pokud nevlastní atest opatřený výrobcem. Samozřejmě to neznamená, že nemůžete telefon používat, ale pokud vlastníte dotykový telefon, jistě víte o čem zde píši. Telefon doslova zamrzává, aniž by vada byla způsobena softwarem :)

5) Nevhodné prostředí

Žádný telefon není nesmrtelný. Každý telefon se skládá z mnoha částí do kterých se může dostat prach a jiné nečistoty. Nejčastější závadou je prasklý reproduktor – triviální závada způsobená klíči od bytu. Ty se o sebe totiž v kapse nebo kabelce třou. Vytvářejí tak kovové mikropiliny, které k sobě magnet v reproduktoru přitahuje a výsledek je chraplavý zvuk ve sluchátku nebo reproduktoru (vím že je mnoho lidí překvapeno, ale sluchátko skutečně není reproduktor).

Ještě jedna nepříjemná zkušenost ze servisu, není skutečně nic horšího než když se při otevření telefonu na Vás vysype špína, prach a chlupy. Někteří lidé mají skutečně otřesnou hygienu jejich mobilu.

Klepněte pro větší obrázek

6) Software

Tato část by vystačila na celý článek, bohužel lidé mají představu že i když se telefon nazývá smartphone, tak zákonitě musí zvládnout každý formát. Jenomže rozhodně to není klasický počítač, který je připraven na všechny formáty a ty které neumí jej neovlivní. Mobilní telefony jsou vlastně takové přenosné zařízení, s rozšířenými funkcemi, ale primární funkcí mobilu je volat a odesílat SMS. Jakýkoliv software, donce i autorizovaný viz. problémy s Itunes, může mít katastrofální vliv! Od jednoduchého, ale otravného vypínání v nejméně vhodnou dobu, až po totální poškození systému, kde se bez Phoenixe nebo SETooLu neobejdete. Kdo neví co tato slova znamenají, se mohou pokusit využít vyhledávače, ale pro většinu lidí to je ztráta času :)

Dnes si lidé neuvědomují rizika, která sebou mobilní telefony přináší, internetové bankovnictví je dle mého názoru nejvíce ohroženo, protože hacknout mobilní telefon není takový problém. Je otázkou času kdy si toto uvědomí výrobci a začnou skutečně jednat. Bohužel i sebelepší systém ale naráží na omezení majitele telefonu, který se tak stává největší hrozbou pro svůj telefon, pokud není dostatečně opatrný.

Má rada proto zní: pozor na nelegální software, pozor na různé herní emulace (hry) a pozor na nekompatibilní software s Vaším mobilem.


Pokud jste nedbali rad výrobce, ani tohoto článku, nezoufejte, na www.handymobil.cz/servis naleznete informace o přibližných férových cenách oprav, včetně kontaktů.

Autorem článku je Jan Zezulka, sales manager a nadšenec do mobilních technologií, s několikaletými zkušenostmi v servisu i prodeji.

Další článek: SamsungApps tipy: Nejprodávanější hry zdarma

Témata článku: , Použitý telefon, Přenosné zařízení, Elektřina, Oxidace, MOBI, Mobil, Speciální nářadí, Telefon, Nadšenec, Jak, Mobilní telefon, Nový notebook