Huawei Ascend G510: tak trochu zbytečný [recenze]

Na trh přichází Y300 na steroidech v podobě modelu Huawei Ascend G510. Má šanci vedle svého menšího sourozence zaujmout?
Kapitoly článku

K nedávno představenému modelu Ascend Y300 přidává Huawei další, velmi podobný se jmenovkou G510. Písmeno v názvu sice naznačuje dvě odlišné řady, tyto modely si ale jsou podobné možná více, než původně výrobce zamýšlel. A aby nebylo porovnání úplně jednoduché, je tu ještě model G600 patřící do stejné řady jako G510, je však o něco starší. Stačí vzít něco z G600, přimíchat k Y300 a výsledek v podobě G510 je na světě.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G510 v bílém a černém provedení Více na: http://www.mobilmania.cz/bleskovky/huawei-ode-dneska-nabizi-model-stredni-tridy-ascend-g510/sc-4-a-1323405/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink na tiskových snímcích

V této recenzi budeme testovaný Ascend G510 hodně srovnávat s již zmíněnými a testovanými modely. Abyste si udělali lepší představu, můžete nakouknout do jejich samostatných testů – G600, Y300. Model G510 byl také krátce představen ve 175. Týdnu mobilně.

Klíčové vlastnosti:

  • dvoujádrový procesor s taktem 1,2 GHz
  • kvalitní displej
  • dobré fotografie

Hlavní nedostatky:

  • vysoká hmotnost
  • nižší rozlišení na velké úhlopříčce
  • nepraktické umístění USB konektoru
  • nízké rozlišení videa

Huawei Ascend G510
U8951
rozměry a hmotnost: 134 × 67 × 9,9 mm, 150 g
displej: 4,5", kapacitní IPS LCD, 480 × 854, 218 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g, Bluetooth 2.1, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), baterie: 1 700 mAh
procesor: Qualcomm Snapdragon S4 Play (2× Cortex-A5, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Google Android 4.1 (Jelly Bean)
fotoaparát: 5MPx, video (1 280 × 720), autofocus, blesk
27 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Velká cihla

Označení v nadpisu zní už asi jako klišé, k tomuto telefonu ale mimořádně sedne. Úhlopříčka displejů telefonů postupně narůstá a ani G510 není výjimkou, v jeho případě se jedná o 4,5 palce. Požadavky na velikost zobrazovací plochy se různí a někomu může větší displej vyhovovat, znatelnější odlišení od Y300 je zde na místě. Co však představuje u G510 jeden z největších problémů, je jeho hmotnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Huawei Ascend G510 designově věrný svému rodu

Huawei si příliš neláme hlavu s aktuálností svých stránek, které jsou na informace poměrně skoupé. Pokud už narazíte na Internetu na nějakou specifikaci, určitě nebudete ze 150 gramů zrovna nadšeni. I subjektivně je telefon prostě těžký. Po převážení ukázal digitální číselník kuchyňské váhy dokonce 158 gramů. Ano, telefon je velký, ale to jsou aktuální vlajkové lodě konkurence taky, takto vysoké hmotnosti ale nedosahují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výrazný vypouklý objektiv foťáku – poznávací znamení telefonů Huawei

Vizuálně se G510 hodně podobá menšímu sourozenci Y300. Celá čelní plocha je vyhrazena krycímu sklu displeje, na něj navazuje tenký lesklý lem, který střídá širší matný, již plastový, tvořící boky telefonu. Zadní strana je mírně vypouklá a nese jemnou vroubkovanou texturu. Při přístupu do útrob telefonu je potřeba odloupnout vše za tenkým lesklým lemem displeje, kompletní přístroj se vkládá do plastové vaničky podobně jako u G600. SIM klasické velikosti vyžaduje vyjmutí baterie, instalace microSD nikoliv.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ascend G510 patří mezi robustnější telefony

Při promačkání se z přístroje ozývají zvuky lupání pracujícího plastu. Nejedná se o tak markantní skřípání jako u G600, při běžném provozu se ale sem tam telefon ozve i při normálním úchopu. Na velký displej bude potřeba být opatrnější, krycí, mírně vyvýšený lem nezachrání vše. Na test dorazil telefon již se dvěma maličkými odštíplými kousky – displej zůstal netknut (a netušíme, co kdo s telefonem prováděl), velká plocha ale bude náchylnější k poškození než menší displeje.

Ergonomická divočina

Pokud vedle sebe položíte výše zmíněné tři telefony, možná nabydete dojmu, že si návrháři u rozložení jednotlivých komponent hází korunou (respektive jinou místní mincí), kam je umístí. Ano, něco se musí podřídit rozložení komponent na desce, ale že by ji navrhovali pokaždé znovu a úplně jinak?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krabice a obsah balení

Konektor sluchátek zůstal na svém obvyklém místě, na horní straně. Umístění regulace hlasitosti se přesunulo na levou stranu (na rozdíl od G600 i Y300), to by až tak nevadilo, člověk se přeučí celkem rychle. Hlavní vypínač najdete nad regulátorem hlasitosti, kde je lépe dostupný než na horní straně – rozložení tedy kopíruje G600, jenom se přesunulo na opačnou stranu. Stisk tlačítek je jistý, se zřetelnou zpětnou vazbou a místy i akustickým zapraskáním krytu baterie.

 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt lze odejmout, SIM kartu a microSD kartu budete vkládat pod něj

Až potud nelze mít k rozložení výhrady. Zásadní průšvih představuje umístění microUSB konektoru. Ten totiž zůstal na levé straně, přesunul se však do toho nejhoršího bodu, do levého spodního rohu. Takto velký a těžký telefon budete nejčastěji ovládat dvěma rukama – jedna druží, druhá operuje s displejem. Vyjdeme-li z předpokladu, že je více praváků, budete telefon držet levou a vaše dlaň spolehlivě zakryje konektor.

Jakmile je G510 v nabíječce, budete vymýšlet, jak jej uchopit, a nadávat autorovi tohoto řešení. Přitom na horní i spodní straně je spousta místa a umístění konektoru tam by bylo mnohem praktičtější.

Displej a tlačítka

Při pohledu na čelní stranu se mohou jevit G510 se stejně velkou G600 jako dvojčata, i zde ale najdeme několik drobných změn. Notifikační dioda spolu se senzory si zachovala svoje místo v pravém horním rohu, kamerka se přestěhovala na stranu levou. Provedení diody se nese ve stejném stylu jako u Y300, je tedy maličká, přiměřeně intenzivní, její svit zcela postačuje a neruší.

Tlačítka pod displejem zůstala zachována ve své senzorové podobě, stejné je i pořadí – zleva se jedná o funkce Zpět, Domů a Menu. Testovaná černá varianta měla ve vypnutém stavu ikonky tlačítek hůře čitelné než Y300 (také v černé variantě). Displej je zajímavou kombinací dvou na první pohled ne úplně korespondujících parametrů – poměrně velké, 4,5“ úhlopříčky a středního (pro někoho možná až nízkého) rozlišení v podobě 480 × 854 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Senzorová tlačítka pod displejem jsou patrná i ve vypnutém stavu

Při detailnějším prozkoumání si všimnete jednotlivých bodů, z běžné sledovací vzdálenosti je nezaznamenáte. Kupodivu nepředstavuje nižší rozlišení (v kontextu použité úhlopříčky) žádnou zásadní překážku. Na druhou stranu, o něco vyšší rozlišení v G600 je zejména na webu o kousek lepší. Ne výrazně, ale je. Telefon nemusí mít hned fullHD, od určité úrovně je to stejně jedno, protože to oko nepozná, pokud bychom si ale mohli vybrat, qHD (nasazeno u G600) se nám jeví jako lepší volba.

Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát je identický s modelem Ascend Y300

Z hlediska zobrazení zaslouží displej pochvalu stejně jako u obou jeho sourozenců. Barvy jsou syté, pestré, věrné, nejsou nepřirozeně saturované. Pozorovacím úhlům také není co vytknout a ani čitelnost na slunci není zlá.

Témata článku: Huawei, , , , Huawei Ascend D2, Huawei Ascend G300, Huawei Ascend G510, Huawei Ascend Mate, Huawei Ascend P6, Huawei Ascend Y300, Volné úložiště, Divočina, Cihla, #Huawei, Ascend, Vysoká hmotnost, Nejzásadnější rozdíl, Čelní plocha,