Google chce operovat oči. Zažádal si o patent na výměnu lidské čočky

Google si před dvěma lety zažádal u amerického úřadu o netradiční patent, jehož přihláška se nyní konečně dočkala veřejné publikace. Tentokrát žádný internet a konkrétní elektronika, ale způsob voperování libovolného (elektronického) zařízení do místa, kde je v oku uložená čočka.

Patent Googlu nepopisuje žádné konkrétní zařízení, ale způsob, kdy se z oblasti vyjme původní materiál, vloží syntetický implantát a vše okolo vyplní tekutým polymerem. Oním syntetickým implantátem by pak mohla být třeba umělá čočka vyzbrojená nejrůznější elektronikou a napájená bezdrátově radiovým signálem podobně jako třeba pasivní čip NFC.

Klepněte pro větší obrázek
Vlevo nahoře zdravé oko s komorou pro čočku (131), Na dalších snímcích pak nákresy voperování chytrého implantátu do této komory.

Tento způsob zásahu do okna není sám o sobě nikterak exotický a v životě se s ním setkají ti čtenáři Živě.cz, kteří půjdou na stará kolena třeba na operaci šedého zákalu. Jednou by však takový zákrok mohli absolvovat i ti, kteří mají nějaký jiný závažný zdravotní problém a podobná kyberčočka pak může sloužit třeba k tomu, že na sítnici oka promítne varování.

Pacient po operaci srdce by mohl vidět varování o nepravidelné srdeční činnosti a pacient s cukrovkou zase varování o riziku hypoglykemického šoku.

No a pacient se špatnou biologickou čočkou by pak zase dostal chytrou syntetickou, která by mu jako současné implantáty zlepšila zrak a zároveň zobrazovala reklamy.

Diskuze (6) Další článek: Samsung připravuje inovovaný tablet Galaxy Tab 4 Advanced

Témata článku: Google, , , , , Elektronické zařízení, Pacient, Google +, Zdravotní problém, Lid, Přihláška, Implantát